Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.

Opstellen van de juiste KPI’s voor 2024: Tips en voorbeelden

In de dynamische wereld van Business Intelligence verzamelen organisaties steeds meer data. Het is essentieel om deze gegevens te vertalen naar waardevolle inzichten in Power BI-dashboards en rapportages. Met behulp van deze inzichten kun je beslissingen nemen en KPI’s opstellen voor de doelen van het komende jaar. Maar hoe stel je de juiste KPI’s op voor 2024?

Wat is een KPI?

KPI’s worden ook wel kritieke prestatie indicatoren genoemd. Of, zoals de Engelse term luidt, Key Performance Indicators. Simpel gezegd zijn KPI’s bedoeld om de prestaties van jouw organisatie te monitoren, analyseren en bij te sturen.

Wat zijn voorbeelden van juiste KPI's

Voor sales wil je onder anderen bijhouden hoe het gaat met omzet en conversie.  KPI’s gaan daarom hierbij over bijvoorbeeld gewonnen/verloren deals, brutowinst, dag of maand omzet.

Bij marketing wil je vooral bijhouden hoe het gaat met de traffic op de website of de mediums die je organisatie gebruikt. Zo kun je KPI’s opstellen die gaan over de bezoekers op je website, conversieratio en sessieduur.

Ook voor de finance afdeling zijn KPI’s van belang om de financiële gezondheid van je organisatie bij te houden. KPI’s voor finance gaan over omzetgroei, winstmarges en schuldratio’s.

Productieprocessen moeten goed gemonitord worden om te kijken of je bottlenecks kunt signaleren en tijdig kunt optimaliseren. Zo kun je hiervoor KPI’s opstellen die gaan over verwerkte orders, productieplanning en voorraad.

De HR-afdeling moet ook evalueren of het goed gaat binnen de organisatie als het gaat om bijvoorbeeld medewerkerstevredenheid, personeelsretentie en personeelskosten. Hier kunnen gericht KPI’s voor opgesteld worden.

Hoe stel je de juiste KPI's samen?

Voor het opstellen van je KPI’s moet je op diverse aspecten letten. Zo heb je richtlijnen voor de formulering en ook diverse tools die je ondersteuning bij het evalueren en monitoren van je KPI’s. Bekijk hieronder onze tips voor het samenstellen van de juiste KPI’s.

Datagedreven werken- power bi- business intellegence-KPI Solutions-meeting-koppelingen-AI-Power Bi Kopplingen
1. SMART formuleren van je KPI's

KPI’s zijn doelen die je vooraf altijd SMART moet formuleren. Dit zorgt ervoor dat je doelstellingen duidelijk en efficiënt zijn. Hieronder even een opfrisser over het formuleren van een SMART-doelstelling:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden
2. Actief monitoren van je KPI's

KPI’s moeten constant geëvalueerd worden om te controleren of ze nog passen bij de focus van de organisatie. Zorg er dus voor dat er tussentijdse metingen zijn die kunnen evalueren of een KPI nog haalbaar is en er mogelijk bijgestuurd moet worden. 

3. Gebruik een dashboard om je KPI's in bij te houden

Open iedere dag je Power BI dashboard en zie in één oogopslag wat de status is van je KPI’s. Krijg hiermee betere inzicht in de voortgang van de prestaties van je afdeling en stuur tijdig bij als het tegenvalt.

Onze BI-specialisten bieden je ondersteuning bij het bedenken van je KPI’s en bieden je daarbij een gericht dashboard dat bij deze doelen past. Benieuwd wat dit voor jou kan doen? Bekijk hier onze oplossingen.

4. Maak gebruik van geautomatiseerde tools

In de wereld van Business Intelligence moet je blijven meebewegen met de constante veranderingen. Om hierop tijdig te anticiperen met je KPI’s, kun je geautomatiseerde tools integreren. Zo kun je gebruikmaken van forecasting door middel van machine learning, automatisering toepassen met Power Apps en nog veel meer. Hiermee maak je je dagelijkse werkzaamheden nog slimmer en kun je je KPI’s gemakkelijker bijsturen.

Plan vrijblijvend een kennismaking in bij één van onze BI-specialisten en krijg ondersteuning bij het samenstellen van je KPI’s met daarbij een gerichte oplossing voor jouw organisatie.

 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts

Volg ons

Whitepapers

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.