• +31 (0)85 273 58 79
  • info@kpisolutions.nl

5 tips bij datavisualisatie van onze Power BI Professional

5 tips bij datavisualisatie van onze Power BI Professional

Organisaties kunnen veel voordeel halen uit het analyseren van hun data. Maar hoe zet u deze data om tot goede en duidelijk interpreteerbare visuals? In deze blog nemen we u me in de wereld van datavisualisatie en geven we u graag enkele tips bij het visualiseren van data in Microsoft Power BI. Want één beeld zegt immers meer dan 1000 woorden.

Stap 1:
Voordat er begonnen wordt met het visualiseren van data is het belangrijk om vast te stellen wat het doel is. Wat wilt u bereiken met de rapportage en hoe wilt u dit kunnen sturen? Data hoort tot inzicht te leiden en inzicht tot actie. Zet alle belangrijke punten dus vóórdat u begint op een rijtje, zodat het visualiseren gemakkelijker verloopt.

Stap 2:
Belangrijk in een rapportage is om er voldoende verdieping in aan te brengen. Begin daarom met de hoofdlijnen te visualiseren en breng daaronder verdieping aan, zodat de gebruiker met bijvoorbeeld de drilldown functie dieper de data in kan. 

Stap 3:
Kleur geeft, naast ‘leven’, ook meer overzicht in een rapportage. Onze hersenen nemen automatisch aan dat cijfers in de kleur groen iets goeds weergeeft en de kleur rood iets weergeeft wat negatief of foutief is. Belangrijk is om zulke kleuren terug te laten komen in een rapportage omdat gebruikers hierdoor snel de positieve of negatieve overzichten kunnen analyseren. Naast het gebruiken van groen en rood is het belangrijk om één kleurenpalet te gebruiken en aan te houden. Dit om te voorkomen dat het een kermis wordt. U zou bijvoorbeeld de kleuren van de huisstijl van de organisatie aan kunnen houden.

Stap 4:
Power BI kent een groot aantal visuals. Het is dan ook verleidelijk om veel visuals te gebruiken. Toch het is belangrijk om dit niet te doen, en de rapportage klein te houden. Wanneer er namelijk te veel visuals op één pagina staan wordt het te druk en wordt het lastig om te focussen op de belangrijkste punten. Denk dus bij de keuze van visuals goed na over het doel.

Stap 5:
Het is belangrijk dat het gehele rapport één look heeft. Gaat u ervoor om de rapportage in de huisstijl van de organisatie te maken? Zorg dan dit dit op iedere pagina terug komt. Dit voorkomt afleiding en zorgt voor rust in de rapportage. Zo kan er gefocust worden op de belangrijke zaken.

Enkele visualisaties welke ik u graag mee wil geven zijn:

  • Horizontale kolomgrafiek: geeft een trend weer en verschillende kolommen zijn te vergelijken (bijvoorbeeld omzet huidig jaar, omzet vorig jaar en omzet budget) over tijd;
  • Verticale kolomgrafiek: voor waarden op categorieën te laten zien. Ook hier is het mogelijk om meerdere kolommen te gebruiken. Laat deze van laag naar hoog of van hoog naar laag lopen op de relevante kolom;
  • Lijngrafiek: geeft ook een trend weer, vooral handig wanneer de x as een groot aantal datapunten heeft.

Heeft u nog vragen over datavisualisatie of hulp nodig bij het visualiseren van uw data? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u er graag mee!

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente blogs

Volg ons

Blogger

Anton Coenders, werkzaam als Power BI Professional bij KPI Solutions. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meldt u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Bij het invullen en versturen van dit formulier gaat u akkoord met de privacyverklaring van KPI Solutions.