Microsoft Power BI: een terugblik op de populairste updates van 2020

Microsoft Power BI: een terugblik op de populairste updates van 2020

Power BI is continu in ontwikkeling. Microsoft releaset maandelijks een update met nieuwe of verbeterde functionaliteiten in Power BI. We blikken terug op afgelopen jaar en hebben daarom de populairste updates per maand op een rijtje gezet.

Januari
In januari zijn er lang verwachte updates vrijgekomen, waar door Power BI gebruikers veel naar gevraagd werd. De populairste updates van januari waren:

 • Data exporteren vanuit een visual
  Het was lang niet mogelijk om data vanuit één visual te selecteren en te exporteren naar bijvoorbeeld Excel. Middels deze update is dat wel mogelijk gemaakt. Om de data te exporteren selecteert u meer opties in de rechterbovenhoek van de visualisatie en kiest u vervolgens exporteren van data. U krijgt een dialoogvenster te zien met de verschillende opties om te exporteren, waaronder welke data u wilt exporteren (samengevatte of onderliggende data, afhankelijk van de manier waarop de visual is gemaakt) en het bestandsformaat.
Powerbi-updates-2020-1

·       Conditional formatting voor buttons
Eerder was het alleen mogelijk om conditional formatting (dynamische opmaak) toe te passen op visualisaties. Vanaf nu is dat ook mogelijk op buttons. De opmaak kan toegepast worden op:
–  Kleur van het lettertype van de knoptekst
–  Knoptekst
–  Iconenlijn kleur
–  Omtrek van de kleur
–  Vulkleur
–  Knop tooltip (onder de actiekaart)

Februari
In februari heeft Microsoft de meest aangevraagde updates doorgevoerd. Namelijk incrementele verversing voor Power BI Pro en een hiërarchische slicer.

 • Incrementele verversing 
  Voor lange tijd was deze functionaliteit alleen weggelegd voor gebruikers met een premium functie. Door de vele verzoeken heeft Microsoft deze functionaliteit ook beschikbaar gesteld voor Power BI Pro gebruikers. Door deze update is het mogelijk om grote datasets veel sneller te verversen doordat er (ook) selectief ververst kan worden. Bijvoorbeeld enkel de gegevens die zijn aangepast, of alleen de laatste 5 dagen. Dit brengt niet alleen het voordeel met zich mee dat verversingen sneller gaan, maar deze zijn daarnaast ook nog eens betrouwbaarder en verbruiken minder geheugen.

 • Hiërarchische slicer 
  Om hiërarchieën te ondersteunen, is er door Microsoft een hiërarchische slicer toegevoegd. (Eerder was deze enkel beschikbaar in de AppSource, gepubliceerd door een externe partij). Wanneer u meerdere velden aan de slicer toevoegt, verschijnt deze met een pijltje naast de items die kunnen worden uitgebreid, om de items in het volgende niveau te kunnen laten zien.

Maart
In maart zijn er veel verschillende updates gelanceerd op het gebied van o.a. reporting, datavisualisatie, data modeling en data preparation. Wij zoomen in op 1 van deze updates, omdat deze enorm bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid van de rapportages.

 • Pagina navigatie

  Voorheen was het niet mogelijk om via een pagina eenvoudig naar een andere pagina te navigeren. Het was eerst noodzakelijk om een bladwijzer voor de bestemmingspagina op te slaan om vervolgens een knop te maken met een bladwijzeractie die verwijst naar de opgeslagen bladwijzer. Om dit proces efficiënter te maken, heeft Microsoft ingebouwde paginanavigatie toegevoegd. Hierdoor kunt u snel een volledige navigatie-ervaring opbouwen zonder het continu opslaan en updaten van bladwijzers. 

April
In april zijn er wederom vele updates en nieuwe functionaliteiten toegepast. Deze maand is voornamelijk gericht op reporting en visualisatie vlak. 

 • Visuals personaliseren

  Eindgebruikers zijn vaak op zoek naar zoveel mogelijk gepersonaliseerde inzichten middels self-service exploratie. Voorheen konden eindgebruikers de eigenschappen van een visual verkennen en aanpassen. Echter is dit voor veel eindgebruikers geen optie, gezien zij nog een Power BI rapportage aan de achterkant gezien hebben. Daarom werd vaak de auteur van het rapport gevraagd de visual te laten dupliceren, en de gevraagde wijzigingen aan te brengen en op te slaan. Met behulp van deze update kunnen gebruikers middels deze functie een visual op vele manieren verkennen en zelf eenvoudig personaliseren:
  – Verander het type visualisatie;
  – Een maat of dimensie uitruilen;
  – Een legenda toevoegen of verwijderen;
  – Vergelijk twee of meer verschillende maatregelen;
  – Verander aggregaties, enz. 

power-bi-updates-van-2020

Mei
In mei zijn er eerder verschenen previews definitief beschikbaar gekomen voor Power BI gebruikers. Hierdoor is, onder andere op het gebied van datavisualisatie, Power BI weer een stukje beter.

 • Decomposition tree 

  Deze maand is de decomposition tree live gekomen met vele gave functionaliteiten! Zo is het vanaf nu mogelijk om conditional formatting toe te passen op deze visual, ondersteunt de visual drill through functionaliteiten, kan de visual alfabetisch of per measure gesorteerd worden én is de visual responsive geworden zodat deze automatisch aanpast indien men de visual bekijkt op een ander device, zoals een telefoon. 

powerbi-updates-overzicht-2020

Juni
In juni zijn vele van de eerder aangekondigde verbeteringen doorgevoerd, en zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van mobiele layout.

 • Verbeterde mobiele layout

  Microsoft heeft een verbeterde mobiele layout gepubliceerd. Gezien Power BI door steeds meer organisaties gebruikt wordt, en daarbij ook vaker via mobiele devices bekeken wordt heeft Microsoft verbeteringen omtrent het ontwerpen van een mobiele layout gepubliceerd. Met deze update hoopt Microsoft dat dit zal helpen bij het gemakkelijker bouwen van overtuigende en interactieve rapportages, welke dus geschikt zijn voor mobiele devices. De mobiele layout kan vanaf nu in een speciale editor opgebouwd worden, zodat de visuals passend en goed zichtbaar zijn op het mobiele device. 

samenvatting-updates-powerbi-2020

Juli
Eerder zagen we al verschillende nieuwe functionaliteiten voorbij komen betreffend conditional formatting. Microsoft heeft doorgepakt, en introduceert meer functionaliteiten die in hetzelfde straatje passen. 

 • Legenda voor conditional formatting

  Gebruikt u conditional formatting in een visual? Dan is het middels deze update mogelijk om een legenda bij deze visual te weergeven, met de verschillende datakleuren in een verloop. Deze legenda helpt bij het beter interpreteren van de data, en zorgt ervoor dat de data visueel verduidelijkt bij de eindgebruiker.

powerbi-updates-2020

Augustus 
In augustus gaan we verder in op datavisualisatie. Microsoft heeft namelijk verschillende functionaliteiten vrijgegeven voor bepaalde visuals. 

 • Dynamische formatting

  Microsoft heeft dynamische formatting toegevoegd aan meerdere visualisaties in Power BI. In 2017 zagen we dat ze de cell-level formatting voor multidimensionale AS-modellen en voor multi-row cards al hadden vrijgegeven. Nu is deze functionaliteit dus uitgebreid naar onderstaande visuals:
  – column chart;
  – bar chart;
  – stacked column chart;
  – stacked bar chart;
  – scatter chart;
  – line chart;
  – area chart;
  – map;
  – shape map;
  – waterfall chart;
  – donut chart;
  – pie chart;
  – tree map.

  Dynamische format string, ook wel bekend als cell-level formatting, stellen gebruikers in staat om een ander format strings in te stellen voor elk meetgegevenspunt. Dus, elke kolom in een kolomgrafiek of elke rij in een tabel kan anders worden geformatteerd

September
Eerder zagen we vele nieuwe functionaliteiten op het gebied van datavisualisatie. Deze maand zien we veel technische verbeteringen doorgevoerd. 

 • Rapportages delen naar uw favoriete apps (IOS en Android)

  Vanaf heden is het mogelijk om Power BI content te delen met uw contacten. Hiervoor kunt u de nieuwe ‘share-actie’ in de header gebruiken. U kunt hiermee een link sturen, naar iedere samenwerkingsapplicatie die u op uw telefoon heeft, zoals Microsoft Teams, mail enzovoorts. De koppeling legt de huidige weergave vast, zodat u zelfs de mogelijkheid heeft om gefilterde rapportweergaven te delen.

powerbi-updates-overzicht-2020

Oktober
In de afgelopen maanden zagen we vele updates voorbij komen op onder andere het gebied van reporting, datavisualisatie en data connectivity. Deze maand zien we wel een heel bijzondere update, waarmee Microsoft waarmaakt dat ze blijven innoveren.

 • Power BI voor Hololens2

  Het is nog een preview, maar deze maand heeft Microsoft een Power BI app voor HoloLens 2 uitgebracht. Hiermee kunnen we inzichten in de echte wereld brengen middels augmented reality (AR). Deze update maakt het gemakkelijk om rapportages en dashboards te bekijken en er mee te werken bovenop uw echte werkomgeving. Een extra aanvulling op uw rapportages. 

business-intelligence-trends-van-2021

November
Eerder zagen we al verschillende nieuwe functionaliteiten voorbij komen betreffend conditional formatting. Micrsoft introduceert meer functionaliteiten die in hetzelfde straatje passen. 

 • Q&A ondersteunt ‘partial matching data values’
  De Q&A functie van Power BI kan erg handig zijn om vragen te stellen over de data in de rapportage of een specifieke waarde. Waar de Power BI Community echter vaak tegenaan liep, is dat de vraag die gesteld werd, niet kon matchen met een antwoord omdat de waardes niet gelijk waren. Vandaar dat Power BI partial matching data values introduceert. Hierdoor kunnen intelligente matches gezocht worden, in plaats van enkel exacte matches. Voorbeeld: ‘Laat me de verkopen zien voor Azure’. Deze vraag zou voorheen niet beantwoordt kunnen worden, omdat de werkelijke waarde ‘Microsoft Azure’ is. Middels de nieuwe update wordt deze vraag wél beantwoord, doordat hij dus zoekt naar matches. Een hele verbetering! 

December 
De laatste update van 2020 stelt niet teleur. Microsoft komt met onder andere vele nieuwe visualisaties, data connectivity updates en updates voor Power BI Service. Een mooie reeks om 2020 mee af te sluiten. 

 • Uitbreiding exportmogelijkheden
  Gezien veel mensen hun data vanuit een rapport of specifieke visual af en toe willen exporteren naar Excel of een PDF heeft Microsoft de exportmogelijkheden van rapportages uitgebreid met een flink aantal opties. Vanaf nu is het namelijk mogelijk om:
  – Data vanuit specifieke visuals, tegels of pagina’s van een rapport te exporteren naar .csv bestand; 
  – Rapporten te exporteren als MHTML document;
  – Rapportages te exporteren als Word document;
  – Rapportages te exporteren als XML document.

  De combinatie van de eerdere mogelijkheden om rapportages, specifieke visuals of data te exporteren zorgt ervoor dat er op dit moment voor vrijwel iedere gebruiker een geschikte methode bij zit om data te exporteren.

Dat waren de populairste en meest bruikbare updates van 2020! Het was een jaar waarin Microsoft vele stappen heeft gemaakt om Power BI naar een nóg hoger niveau te tillen en ondenkbare functionaliteiten denkbaar te maken. Op deze manier laten zij zien leider te blijven op het gebied van Business Intelligence tools. 

Wilt u in 2021 ook starten met datagedreven werken en alle voordelen ervaren welke Microsoft Power BI uw organisatie te bieden heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan direct uw online kennismaking in

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recent Posts

Volg ons

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste blogs automatisch in je inbox ontvangen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

 • Vrijblijvend proberen;
 • De proefperiode loopt automatisch af;
 • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
 • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
 • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.