Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.

Productiebedrijven verzamelen met de dag meer data. Data vanuit inkoop, verkoop, finance maar óók vanuit de machines op de werkvloer. Al deze data bevat waardevolle informatie die gebruikt kan worden bij het verbeteren en optimaliseren van het gehele productieproces. Klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het een stuk uitdagender. Data dient verzamelt en vertaalt te worden naar inzichten, zodat er datagedreven gewerkt kan worden. Van inkoop tot verkoop, en van personeelsplanning tot de financiële afdeling. Business Intelligence binnen productiebedrijven raakt vele snijvlakken. Dagelijks sturen op efficiëntie en effectiviteit van het gehele productieproces is key om targets te behalen en de beoogde omzet te realiseren. Klinkt als een strak plan. Maar hoe werkt dit in de praktijk precies?

Business Intelligence op de productievloer

Voor productiebedrijven zijn er verschillende mogelijkheden om te starten met Business Intelligence, en Power BI rapportages in het bijzonder. Een van deze mogelijkheden is het ontwikkelen van een real-time Power BI rapportage voor op de vloer. In de productiehal dus. Hierop kan bijvoorbeeld, op schermen, inzichtelijk getoond worden hoe de productie zich verhoudt t.o.v. het target van die dag. Hierdoor krijgen productiemedewerkers inzicht in de huidige status, en motiveert het ze sneller om de targets te halen. Uiteraard kan er per organisatie bekeken worden welke data aan de medewerkers getoond wordt.

business-intelligence-power-bi-productie-rapportage

Detailanalyse over historische data voor het management

Om de organisatie goed te kunnen aansturen en belangrijke beslissingen te nemen, is het van belang om alle processen inzichtelijk in kaart te hebben gebracht. Hierdoor kunnen niet alleen bottlenecks tijdig worden opgespoord, maar kan er ook slimmer én efficiënter gewerkt worden doordat problemen direct bij de kern kunnen worden aangepakt. Afhankelijk van het type productiebedrijf, en het productieproces, kunnen er natuurlijk verschillende processen inzichtelijk worden gemaakt. Om je een idee te geven van veel gevisualiseerde data, voor zowel het MT als in de productiehal, hebben we vijf voorbeelden op een rijtje gezet.

1. Het voorkomen van leveringsproblemen

Om leveringsproblemen te voorkomen, en producten tijdig uit te leveren is het van belang om te analyseren welke artikelen vaak fout lopen. Door dit te analyseren op detailniveau, kan het probleem direct bij de kern worden aangepakt, waardoor kostbare tijd niet verloren gaat en het proces weer snel op target zit en de downtime beperkt wordt. Afhankelijk van de productiemachine of het -systeem, kan er ook een reden voor de foutmeldingen worden meegegeven. Naast dat dit zorgt voor een zo efficiënt mogelijk proces om artikelen op tijd uit te leveren, kan het ook helpen in het maken van een realistischere planning. Wanneer bepaalde artikelen vaker fout lopen, kan hier rekening mee gehouden worden in de planning.

2. Inzicht voor inkoop

Welke producten worden het meest geproduceerd? Voor inkoop is het van belang om te weten welke grondstoffen bijvoorbeeld veel gebruikt worden, zodat zij hier rekening mee kunnen houden in hun inkoopproces. Door de productieplanning inzichtelijk te maken, en te koppelen met de artikelen en daarbij de te gebruiken grondstoffen, kunnen inkopers vooruitkijken op de benodigde grondstoffen en zo slimmer inkopen.

powerbi-samenwerking-powerbi
3. Maximaliseren van de uptime

Doordat Power BI rapportages overal en altijd bekeken kunnen worden, kan er op afstand worden bekeken wat de machinestatus is. Is deze momenteel in gebruik, of niet? Waarom staat hij uit? En hoeveel uur heeft hij uit gestaan? Door dit inzichtelijk te maken kunnen fouten in het productieproces worden ontdekt, en direct worden aangepakt door de real-time inzichten. Zo wordt de downtime geminimaliseerd, en de uptime gemaximaliseerd.

4. De output per bewerkingsstap

Data kan óók uit productiemachines worden gehaald, waardoor per stap in het productieproces de output weergeven kan worden en kan worden afgezet tegenover het target. Liggen we op target? Dan kleurt de stap groen. Liggen we achter op target? Dan zal de stap rood kleuren. Ook deze inzichten kunnen weer real-time weergeven worden in zowel de productiehal, als de rapportage voor het MT.

5. Meer omzet door inzicht in de kostprijs

Naast het inzichtelijk maken van het productietarget per bewerkingsstap, kunnen ook de kosten per bewerkingsstap in kaart worden gebracht. Door dit inzichtelijk te maken, wordt er een beter beeld geschetst van de totale kostprijs. Op basis van deze data kan besloten worden om bijvoorbeeld de verkoopprijs te verhogen, wat zal resulteren in meer omzet.

Oneindige mogelijkheden

De mogelijkheden van Business Intelligence voor de productiebranche zijn oneindig, en de voordelen groot. Benieuwd wat BI voor jouw organisatie kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze BI-specialisten. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts

Volg ons

Whitepapers

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.