Werken bij KPI Solutions

De 4 Business Intelligence trends die we in 2023 terug gaan zien

Het afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in de BI-markt. De ontwikkelingen gingen hard, en de mogelijkheden werden (en worden) alsmaar groter en spectaculairder. Zo zagen we dat Artificial Intelligence steeds meer gecombineerd werd met Business Intelligence oplossingen. In 2023 verwachten we ook mooie ontwikkelingen. We blikken graag met je vooruit naar de te verwachten BI-trends die 2023 ons te bieden heeft.

KPI Solutions-Google analytics-power bi-blog-datagedreven-API Koppelingen

Welke BI trends kunnen we in 2023 verwachten?

In 2023 zullen we enkele trends vanuit 2022 terug gaan zien. Maar, er staan ook nieuwe trends op ons te wachten:

1. Artificial Intelligence meets Business Intelligence
AI, of te wel Artificial Intelligence is booming! We zien dat veel bedrijven deze ontwikkelingen interessant vinden, en dat het steeds meer van een abstract naar een concreet niveau gaat. Business Intelligence en Artificial Intelligence hebben beide afzonderlijk veel te bieden, maar kunnen ook samen gecombineerd worden. En juist deze bundeling van krachten wordt komend jaar populairder. Middels BI kan bijvoorbeeld veel historische data worden geanalyseerd, waarop AI vervolgens aan de slag kan om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen op basis van gebeurtenissen in het verleden en bijvoorbeeld wereldwijde factoren. Deze combinatie, BI & AI samen, noemen we ook wel AI-enabled BI.

AI-enabled BI is een populaire trend waar we nog veel van gaan horen en zien. Ook wij experimenteren op dit moment veel met de toepassing van AI in combinatie met BI en zien veelbelovende resultaten. Zo gebruiken we het bijvoorbeeld om verkoopcijfers in de toekomst te kunnen voorspellen. De nauwkeurigheid in de voorspellingen die we hierbij zien is mind blowing.

 2. Datakwaliteit & datagedreven cultuur
Jaar in, jaar uit staan deze onderwerpen binnen veel organisaties centraal. Het is namelijk de basis voor een succesvolle BI-implementatie. Dat ze jaarlijks terugkeren toont aan dat de relevantie nog steeds hot topic is en weerspiegelt het feit dat bedrijven moeite hebben om hun datakwaliteit op orde te krijgen en een datagedreven cultuur te laten omarmen door de medewerkers. Wel zien we dat de bewustwording van deze onderwerpen binnen steeds meer bedrijven groeiende is, waardoor er meer bedrijven werken aan de verbetering van hun datakwaliteit en de adaptatie van een datagedreven cultuur.

Dat de BI-markt groeiende is zien niet alleen wij, maar ook verschillende marktonderzoekers. Volgens het marktonderzoeksrapport van Technavio zal de BI-markt met een CAGR van 7,84% groeien in de periode van 2022 tot en met 2026, met een groei van ongeveer 10,38 miljard dollar. Dit is in lijn met onze verwachting, namelijk een groei van ondernemers en organisaties die de overstap maken naar datagedreven ondernemen met behulp van BI.

bi-trends-voor-2022-business-intelligence

3. Collaborative BI
Hoewel dit op zich geen nieuwe trends is, is het er wel een die het afgelopen jaar veel ontwikkeling heeft doorgemaakt en waarvan we verwachten dat deze in 2023 nóg meer ontwikkeling gaat doormaken. Collaborative BI is in feite de samenwerking van Business Intelligence tools, zoals Power BI, met andere tools zoals bijvoorbeeld Microsoft SharePoint & Teams. Deze tools maken het delen van gegevens met elkaar gemakkelijker, waardoor o.a. eenvoudiger samengewerkt kan worden.

In 2023 verwachten we dat meer (software)tools mogelijkheden introduceren om samen te werken met de verschillende BI-tools op de markt. Dit komt de samenwerking en de efficiency van teams ten goede.

4. Mobile BI
Vorig jaar schreven we ook al kort over de opkomst van de toename in het gebruik van BI op mobiele apparaten, zoals telefoons, tablets en smartwatches. Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten in het bedrijfsleven, in combinatie met remote werken, zien we dat deze trend alsmaar groeiende is. Mensen kunnen overal ter wereld werken, en de mogelijkheden om remote te werken worden alsmaar groter. Hierdoor stijgt naar verwachting in 2023 het gebruik van Business Intelligence tools op mobiele apparaten.

Ook onze klanten werken graag via hun mobiele apparaten. Zo ontwikkelde we laatst een speciale Power BI rapportage geschikt voor op een Apple Watch. Benieuwd? Je leest er hier meer over.

Met deze trends in het vooruitzicht en de ontwikkelingen in de BI-markt kijken we uit naar 2023 waarin we hopen nog meer bedrijven slimmer, sneller en leuker te laten werken.

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts

Volg ons

Whitepapers

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De nieuwste blogs automatisch in je inbox ontvangen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.