Wat is een datawarehouse?

Een veelgehoord begrip de afgelopen maanden: het datawarehouse. Het klinkt ingewikkeld en complex. Maar is het dat ook? In dit blog laten wij u kennismaken met het datawarehouse en haar mogelijkheden.

Snel navigeren

Wat is een datawarehouse?

Uw organisatie heeft data opgeslagen staan op verschillende locaties. U gebruikt verschillende systemen, van diverse leveranciers. Natuurlijk wilt u deze gegevens combineren, om extra inzichten te creëren en data tegen elkaar af te zetten.  Door deze data in een datawarehouse te plaatsen is dit mogelijk. In een datawarehouse worden gegevens verzameld vanuit verschillende bronsystemen. Een datawarehouse fungeert dus als één centrale locatie om data op te slaan, waarna u data kunt samenvoegen, vergelijken, transformeren en combineren, om vervolgens te dienen als input voor uw bedrijfsrapportages.

Vaak wordt een datawarehouse gezien als een complexe en dure oplossing welke geassocieerd wordt met grote bedrijven. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Indien een organisatie met twee of meer systemen werkt en de wens heeft om aan de slag te gaan met BI, spreken we al over een datawarehouse. Op deze manier kan een datawarehouse ook worden ingezet binnen het MKB.

wat-is-een-datawarehouse-opzetten

Waarom is een datawarehouse zinvol?

Door de gegevens één of meerdere keren per dag te repliceren naar een datawarehouse heeft u altijd uw gegevens ter beschikking om te analyseren. Het ophalen van informatie uit deze bronsystemen is voor veel organisaties een probleem, omdat er technische kennis vereist is om de data op te halen. Daarnaast heeft elk pakket zijn eigen beperkingen en limieten per dag waar rekening mee gehouden moet worden. Ook bronsystemen met eigen databases zijn vaak niet geschikt om uitgebreide analyses op uit te voeren. Deze beperkingen heeft uw datawarehouse niet: u maakt een analyseomgeving met al uw gegevens, waar u vervolgens rapportages en dashboards op kunt ontwikkelen.

Hoe werkt het ophalen van data?

Datawarehousing begint bij het ophalen van de data. Dit kunnen veel verschillende databronnen zijn, zoals boekhoudpakketten, salarisadministraties, HR-pakketten of CRM-systemen. Maar ook bronnen zoals Google Analytics. KPI Solutions heeft zogenoemde ‘Power BI koppelingen‘ voor de meest bekende pakketten op de markt, waardoor alle gewenste data vanuit deze pakketten ontsloten kan worden. 

Voor veel van deze pakketten wordt gebruik gemaakt van een API, oftewel een application programming interface om deze brondata te ontsluiten. Bij andere pakketten kan er direct verbinding gemaakt worden met de gegevens van de systemen. Overdag wordt er echter met het systeem gewerkt: medewerkers voeren facturen in, er worden transactieregels aangemaakt, de binnendienst verandert adressen van klanten of de accountmanager maakt verkoopkansen aan. Als we de analyses direct op dezelfde data zouden doen, dan wordt het systeem te traag om mee te werken, waardoor zowel de medewerkers aan de voorkant ontevreden zijn en de analyses ook niet slagen. Daarnaast zorgt dit voor technische problemen wanneer er tegelijkertijd wordt gewerkt in het systeem en de data wordt uitgelezen. Het is daarom ook voor deze pakketten gebruikelijk om ’s nachts de data op te halen, en overdag de opgehaalde data in uw datawarehouse te gebruiken voor data-analyses.

wat-is-een-datawarehouse-opzetten
Het opzetten van een datawarehouse

Het opzetten en inrichten van een datawarehouse is bedrijfsspecifiek, en daarom maatwerk. De stappen die genomen dienen te worden zijn afhankelijk van de applicaties binnen uw organisatie en de manier waarop data op dit moment verwerkt wordt. Uiteraard spelen uw wensen hier ook een belangrijke rol bij. Want wat wilt u met uw data gaan doen? 

Afhankelijk van bovenstaande factoren kan een roadmap opgesteld worden. Hierbij wordt er gekeken naar welke onderdelen binnen het op te zetten datawarehouse als eerste opgepakt kunnen worden, en welke volgorde hierin het meest logisch is. U stapt niet in één dag over van uw huidige manier van werken naar een Business Intelligence rapportage. Uw bedrijf data driven maken doet u niet van de ene op de andere dag, maar op een tempo dat u zelf bepaalt. Echter, de toekomst begint vandaag.

Bent u klaar voor de volgende stap?

Wilt u zelf starten met het opzetten van een datawarehouse? Onze specialisten adviseren u graag. Plan vrijblijvend een kennismaking in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u nog meer leren over datawarehousing? Download gratis onze whitepaper voor alle ins- en outs van een datawarehouse.

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts
Volg ons
Whitepapers
Blogger

Mabel van Altena. Werkzaam als Marketeer binnen KPI Solutions.

marketeer-kpisolutions
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste blogs automatisch in uw inbox ontvangen?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in uw inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.