Wat is een datawarehouse?

Een veelgehoord begrip de afgelopen maanden: het datawarehouse. Het klinkt ingewikkeld en complex. Maar is het dat ook? In dit blog laten wij je kennismaken met het datawarehouse en haar mogelijkheden.

Snel navigeren

Wat is een datawarehouse?

Jouw organisatie heeft data opgeslagen staan op verschillende locaties. Je gebruikt verschillende systemen, van diverse leveranciers. Natuurlijk wil je deze gegevens combineren, om extra inzichten te creëren en data tegen elkaar af te zetten.  Door deze data in een datawarehouse te plaatsen is dit mogelijk. In een datawarehouse worden gegevens verzameld vanuit verschillende bronsystemen. Een datawarehouse fungeert dus als één centrale locatie om data op te slaan, waarna je data kunt samenvoegen, vergelijken, transformeren en combineren, om vervolgens te dienen als input voor jouw bedrijfsrapportages.

Vaak wordt een datawarehouse gezien als een complexe en dure oplossing die geassocieerd wordt met grote bedrijven. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Als een organisatie met twee of meer systemen werkt en de wens heeft om aan de slag te gaan met BI, spreken we al over een datawarehouse. Op deze manier kan een datawarehouse ook worden ingezet binnen het MKB.

wat-is-een-datawarehouse-opzetten

Waarom is een datawarehouse zinvol?

Door de gegevens één of meerdere keren per dag te repliceren naar een datawarehouse heb je altijd jouw gegevens ter beschikking om te analyseren. Het ophalen van informatie uit deze bronsystemen is voor veel organisaties een probleem, omdat er technische kennis vereist is om de data op te halen. Daarnaast heeft elk pakket zijn eigen beperkingen en limieten per dag waar rekening mee gehouden moet worden. Ook bronsystemen met eigen databases zijn vaak niet geschikt om uitgebreide analyses op uit te voeren. Deze beperkingen heeft jouw datawarehouse niet: je maakt een analyseomgeving met al jouw gegevens, waar je vervolgens rapportages en dashboards op kunt ontwikkelen.

Hoe werkt het ophalen van data?

Datawarehousing begint bij het ophalen van de data. Dit kunnen veel verschillende databronnen zijn, zoals boekhoudpakketten, salarisadministraties, HR-pakketten of CRM-systemen. Maar ook bronnen zoals Google Analytics. KPI Solutions heeft zogenoemde ‘Power BI koppelingen‘ voor de meest bekende pakketten op de markt, waardoor alle gewenste data vanuit deze pakketten ontsloten kan worden. 

Voor veel van deze pakketten wordt gebruik gemaakt van een API, oftewel een application programming interface, om deze brondata te ontsluiten. Bij andere pakketten kan er direct verbinding gemaakt worden met de gegevens van de systemen. Overdag wordt er echter met het systeem gewerkt: medewerkers voeren facturen in, er worden transactieregels aangemaakt, de binnendienst verandert adressen van klanten of de accountmanager maakt verkoopkansen aan. Als we de analyses direct op dezelfde data zouden doen, dan wordt het systeem te traag om mee te werken, waardoor zowel de medewerkers aan de voorkant ontevreden zijn en de analyses ook niet slagen. Daarnaast zorgt dit voor technische problemen wanneer er tegelijkertijd wordt gewerkt in het systeem en de data wordt uitgelezen. Het is daarom ook voor deze pakketten gebruikelijk om ’s nachts de data op te halen, en overdag de opgehaalde data in jouw datawarehouse te gebruiken voor data-analyses.

wat-is-een-datawarehouse-opzetten
Het opzetten van een datawarehouse

Het opzetten en inrichten van een datawarehouse is bedrijfsspecifiek, en daarom maatwerk. De stappen die genomen dienen te worden zijn afhankelijk van de applicaties binnen jouw organisatie en de manier waarop data op dit moment verwerkt wordt. Uiteraard spelen jouw wensen hier ook een belangrijke rol bij. Want wat wil je met jouw data gaan doen? 

Afhankelijk van bovenstaande factoren kan een roadmap opgesteld worden. Hierbij wordt er gekeken naar welke onderdelen binnen het op te zetten datawarehouse als eerste opgepakt kunnen worden, en welke volgorde hierin het meest logisch is. Je stapt niet in één dag over van jouw huidige manier van werken naar een Business Intelligence rapportage. Jouw bedrijf data driven maken doe je niet van de ene op de andere dag, maar op een tempo dat je zelf bepaalt. Echter, de toekomst begint vandaag.

Ben je klaar voor de volgende stap?

Wil je zelf starten met het opzetten van een datawarehouse? Onze specialisten adviseren je graag. Plan vrijblijvend een kennismaking in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je nog meer leren over datawarehousing? Download gratis onze whitepaper voor alle ins en outs van een datawarehouse.

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts
Volg ons
Whitepapers
Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De nieuwste blogs automatisch in je inbox ontvangen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.