Digitale transformatie binnen de logistieke branche

Door de globalisering en de dynamische veranderingen in de logistieke branche, worden bedrijven in deze sector continu met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Sommige bedrijven hebben een inhaalslag te maken op het gebied van informatietechnologie & digitalisering. Andere bedrijven zijn al een stap verder en willen juist bestaande gegevens effectiever inzetten en zoeken hiervoor naar oplossingen. Daarnaast zien we dat klanten van logistieke dienstverleners ook steeds meer vragen om gedetailleerde informatie. Bijvoorbeeld over de voorraden in het magazijn of de beste transportroute voor het vervoer. Kortom: de logistieke branche kent (nog) vele uitdagingen.

Meer focus op efficiency

Bedrijven in de logistieke branche staan onder toenemende druk. De logistieke vraag neemt weliswaar toe door onder andere de stijgende welvaart, maar tegelijkertijd neemt ook de concurrentie toe. Om deze druk aan te kunnen, is het van belang dat bedrijven zich meer focussen op hun efficiency. Het verhogen van de productiviteit en het verlagen van kosten en minimaliseren van fouten. Dit is zeker van belang in een periode waarin ieder bedrijf te kampen heeft met krapte op de arbeidsmarkt. Om logistieke bedrijven hierbij te helpen, kan Business Intelligence een perfecte rol in spelen.

business-intelligence-logistiek-kpisolutions

Voordat we beginnen: wat is Business Intelligence?

Business Intelligence is niet specifiek een ‘ding’ of een kant-en-klare oplossing. Het is een overkoepelende term voor processen en methodes waarmee data vanuit bedrijven onder andere wordt verzameld, geanalyseerd en gevisualiseerd. Dit wordt gedaan met als doel om meer inzicht te krijgen in bedrijfsprestaties, -processen, -producten en markt(en). 

Door deze inzichten kan op basis van data beslissingen genomen worden. In de praktijk zien we dat Business Intelligence vaak wordt toegepast door het opzetten van een datawarehouse en het ontwikkelen van interactieve en visuele bedrijfsrapportages. Hierdoor hebben bedrijven op ieder moment van de dag grip op hun cijfers, en kunnen ze datagedreven beslissingen nemen wanneer de situatie hierom vraagt.

Business Intelligence binnen de logistieke branche als use case

De complexe en dynamische aard van de logistieke branche, samen met de afhankelijkheid van vele processen die knelpunten kunnen creëren, maakt de logistieke branche een perfecte use case voor het toepassen van Business Intelligence. Door het inzichtelijk maken van data, kunnen bedrijven op ieder moment van de dag, waar dan ook ter wereld inzicht hebben in hun meest actuele data. Dit zorgt ervoor dat onder andere managers en leidinggevenden tijdige en datagedreven beslissingen kunnen maken op zowel strategisch als operationeel niveau die van grote, positieve invloed kunnen zijn op het verbeteren van het proces, het verminderen van de kosten of verhogen van de klanttevredenheid. Door datagedreven te werken kun je simpelweg slimmer, sneller en leuker werken.

business-intelligence-logistiek-kpisolutions

Hoe ziet Business Intelligence er in de praktijk uit?

In de praktijk kan Business Intelligence op verschillende manieren worden toegepast, en dit zal voor ieder bedrijf anders zijn. Niet alleen omdat ieder bedrijf anders werkt en met andere systemen. Bijvoorbeeld verschillende WMS, TMS of andere boekhoudpakketten. Maar ook omdat ieder bedrijf andere behoeftes heeft. Zo wil het ene bedrijf bijvoorbeeld alleen inzicht in hun financiën, en wil het andere bedrijf een operationele rapportage. Business Intelligence is dus een bedrijfsspecifieke toepassing.

Voorbeeld: Hulp bij interpretatie van gegevens

Interpretatie van gegevens is een essentieel onderdeel van het logistieke proces. Het toepassingsgebied van de logistieke sector is uitgebreid, waardoor dit beslissingen beïnvloedt over bijvoorbeeld welke producten geproduceerd moeten worden, hoeveel producten er geproduceerd moeten worden, waar deze opgeslagen moeten worden en via welke route deze het beste naar de klant vervoerd kunnen worden. Business Intelligence kan sturing bieden om antwoord te geven op deze vragen, door duidelijk en goed interpreteerbaar inzicht te bieden in jouw data.

Een mooie toekomst

Eén ding is zeker: bedrijven die bereid zijn hun eigen data en geavanceerde digitale technologie beter te benutten hebben een mooie toekomst voor zich.

Wil jij ook een start maken met Business Intelligence? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met een van onze specialisten.

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts

Volg ons

Whitepapers

Op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De nieuwste blogs automatisch in je inbox ontvangen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.