Excel versus Microsoft Power BI

Excel versus Microsoft Power BI

Om een bedrijf, in welke branche deze zich ook bevindt, goed aan te kunnen sturen is er actuele (sturings)informatie nodig. Om aan deze informatie te komen worden er binnen vrijwel iedere organisatie rapportages gemaakt.

Rapporteren in Excel
Rapportages worden door veel bedrijven al jarenlang in Excel gemaakt. Het opstellen van rapportages in Excel is een tijdrovende klus. In principe niet erg als de rapportage daarna volledig bruikbaar zou zijn, echter is dit niet altijd het geval. Bij het rapporteren in Excel schuilen er namelijk verschillende risico’s. Het grootste risico is de actualiteit van de data. Doordat de data in de rapportage vanuit allerlei bestanden gekopieerd wordt, of handmatig overgetypt wordt bestaat het risico dat de rapportage gebaseerd is op verouderde data. Dit brengt het risico met zich mee dat u uw bedrijf gaat aansturen op basis van niet-actuele data en hierdoor verkeerde keuzes maakt.

Rapporteren in Microsoft Power BI
De laatste jaren hebben we gemerkt dat veel bedrijven van Excel overstappen naar Microsoft Power BI. Dit komt met name omdat rapporteren middels Power BI sneller, gemakkelijker, visueler en vooral veel betrouwbaarder is dan rapporteren in Excel. Power BI laadt namelijk geautomatiseerd alle (gewenste) data binnen de organisatie in. Alle data kan gecombineerd worden in één rapportage, waardoor er naast een actueel totaaloverzicht ook nieuwe inzichten gecreëerd worden.

Het allerbelangrijkste en het grootste voordeel van rapporteren in Power BI is dat u hiermee het risico van niet-actuele data weg neemt. Zo kijkt u altijd naar de meest actuele data binnen uw bedrijf, waardoor u belangrijke beslissingen om uw bedrijf aan te sturen altijd kunt maken aan de hand van de meest recente cijfers. Dit komt mede doordat u de rapportage vanuit de online service van Power BI kunt delen met personen binnen uw organisatie. Zij kunnen in deze rapportage niets aanpassen, waardoor iedereen naar dezelfde versie kijkt. Die kans is namelijk wel groter bij Excel bestanden – kijkt iedereen nog naar dezelfde versie?

In onderstaande visual hebben wij het proces van rapporteren in Excel en rapporteren in Power BI gevisualiseerd. Hierin worden de verschillen tussen het rapporteren in Excel en Power BI goed duidelijk.

Excel-versus-microsoft-powerbi

Conclusie: Is Microsoft Power BI dé vervanger van Excel?
We kunnen er niet omheen; Power BI is een meer dan waardig vervanger van Excel. Power BI maakt rapportages niet alleen betrouwbaarder, maar ook veel mooier, gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. Daarnaast is Power BI ideaal om andere databronnen mee te koppelen en zo nieuwe inzichten te creëren.

Zelf starten met Microsoft Power BI?
Wij zijn meer dan enthousiast over Power BI en kunnen het gebruik van Power BI alleen maar toejuichen. Daarom geven we u graag vrijblijvend meer informatie over de implementatie van Power BI binnen uw organisatie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op! Liever zelf aan de slag met Power BI? Neem dan eens een kijkje bij onze connectoren of cursussen. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente blogs

Volg ons

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Bij het invullen en versturen van dit formulier gaat u akkoord met de privacyverklaring van KPI Solutions. 

De nieuwste blogs automatisch in je inbox ontvangen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.