Iedereen kent het wel: je opent een dashboard, ziet grafieken en percentages, maar wat zeggen ze nou echt? Je klikt wat rond en doet je best om er iets van te begrijpen. Dan komt data geletterdheid om de hoek kijken.
Bij KPI Solutions merken we het dagelijks: organisaties verzamelen bergen aan data, maar benutten vaak maar een fractie ervan. Waarom? Omdat veel mensen de cijfers wel kunnen zien, maar niet begrijpen wat ze lezen. In deze blog leggen we je uit wat data geletterdheid is en hoe je data kunt lezen.
Wat is data geletterdheid?
Data geletterdheid is het vermogen om data te lezen, analyseren en er conclusies uit te trekken. Het gaat niet alleen om het kunnen interpreteren van cijfers, maar ook om het begrijpen van de context waarin data is verzameld en hoe deze kan worden toegepast om datagedreven beslissingen te nemen. Dit bestaat onder andere uit kritisch denken, de juiste vragen stellen en het vertalen van data inzichten naar concrete acties.
Je hoeft geen data analist te zijn om datageletterd te zijn. Een marketingmanager die begrijpt waarom een conversieratio daalt, een HR-medewerker die trends in verzuimcijfers herkent of een teamleider die op basis van data prioriteiten stelt: het zijn allemaal voorbeelden van data geletterdheid in de praktijk.