Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.

Succes valt of staat met goede datakwaliteit. We merken dat het steeds moeilijker wordt voor organisaties, naarmate de datahoeveelheid toeneemt, om de kwaliteit van haar data te waarborgen en naar een hoger niveau te tillen. Er zijn een tal aan tools, methodes en maatregelen. Maar welke zijn daadwerkelijk het meest effectief om de datakwaliteit binnen organisaties naar een hoger niveau te tillen?

In dit blog nemen wij je dan ook mee in de wereld van datakwaliteit. Wat is het belang van goede datakwaliteit? Hoe meet je datakwaliteit? En interessanter nog; hoe verbeter je deze? 

Waarom is goede datakwaliteit zo belangrijk?

Data moet voldoende betrouwbaar zijn om hier conclusies uit te kunnen trekken, en vervolgens belangrijke bedrijfsbeslissingen op te baseren. Datakwaliteit heeft dan ook betrekking op de mate van geschiktheid voor jouw uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld datagedreven werken. Omdat organisaties toekomstig niet meer kunnen werken zónder het inzetten van hun data, is het van belang om nu al te starten met het borgen van een goede datakwaliteit. Veel organisaties zijn zich hier nog niet bewust van.  Zonde, want door nu al in te zetten op goede datakwaliteit, kan jouw organisatie de komende jaren data van hoge kwaliteit inzetten om jouw organisatie naar een hoger niveau te trekken en een voorsprong te creëren op jouw concurrenten. 

hoe-zorg-je-voor-goede-datakwaliteit

Hoe meet je datakwaliteit?

Om de datakwaliteit binnen jouw organisatie te kunnen garanderen, zal er eerst bekeken moeten worden wat de huidige situatie is. Dit kan door de kwaliteit van jouw data te meten. Aangezien organisaties anno 2021 over een bak aan data beschikken, is het vaak niet mogelijk om dit te realiseren over álle bedrijfsdata. Daarom kan de datakwaliteit het beste gemeten worden aan de hand van steekproeven. Hiermee controleer je echter slechts een deel. Maar signaleer je onjuiste of incomplete data? Dan kun je gericht en efficiënt te werk gaan en beslissen wat je met deze data wilt doen. Bijvoorbeeld corrigeren, negeren óf accepteren. Tijdens een steekproef kun je letten op de volgende punten: 

 • Actualiteit: Worden de gegevens met enige regelmaat door de afdeling gecheckt op actualiteit? En indien nodig opgeschoond en bijgewerkt?
 • Volledigheid: Zijn alle gegevens volledig ingevuld in de velden die daarvoor bestemd zijn? Denk bijvoorbeeld aan klantgegevens. Stel je wilt een campagne uitzetten gebaseerd op locatie, dan is het fijn als de NAW gegevens van klanten compleet zijn. 
 • Consistentie: sommige organisaties gebruiken verschillende pakketten. Bijvoorbeeld een CRM pakket en een apart boekhoudpakket. Wanneer deze pakketten gekoppeld gaan worden in bijvoorbeeld Power BI rapportages, is het van belang dat deze gegevens overeenkomen om een betrouwbaar rapport te ontwikkelen waarop gestuurd kan gaan worden. 
 • Formaat: Voldoet de data aan het verplichte formaat? Denk bijvoorbeeld aan het formaat van telefoonnummers, e-mailadressen en bankrekeningnummers. Wanneer je toekomstig bijvoorbeeld wilt gaan automatiseren is het van belang dat deze gegevens correct worden ingevuld. 
 • Uniek: Zijn alle gegevens uniek in de systemen? Komen er bijvoorbeeld geen dubbele klanten in het systeem voor, waar andere informatie of verschillende contactpersonen onder opgeslagen staan? 
 • Begrijpelijk: Zijn de definities van de (in te vullen) gegevens voor iedereen helder? Weet iedereen bijvoorbeeld hoe ze gegevens moeten aanleveren van bedragen. Bijvoorbeeld inclusief of exclusief BTW. 
hoe-zorg-je-voor-goede-datakwaliteit

Door middel van bovenstaande punten kun je goede steekproeven uitvoeren. Echter, wanneer jouw organisatie grote hoeveelheden data verspreid heeft over meerdere applicaties, kan het garanderen van de datakwaliteit moeilijk zijn. Het is daarom van belang om het ‘probleem’ bij de bron aan te pakken, en een verantwoordelijke aan te wijzen die zorg draagt voor de datakwaliteit en zijn collega’s scherp houdt. Hierdoor hoeft er achteraf niet meer veel data hersteld te worden, maar wordt er gericht op preventie. 

4 tips voor het verbeteren van datakwaliteit

Om de datakwaliteit binnen jouw organisatie te verbeteren, kun je de volgende tips gebruiken:

– Check bij verschillende applicaties en processen hoe data gebruikt wordt, en zorg ervoor dat deze datastromen vast komen te liggen. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe er met data wordt omgegaan. 

– Zet data(kwaliteit) binnen de organisatie centraal. Zorg ervoor dat medewerkers het belang snappen van goede datakwaliteit. Het gebruik van rapportages en dashboards kan dit ondersteunen. Doordat deze op ieder moment van de dag inzicht geven in de huidige status, worden medewerkers ‘gedwongen’ om datagedreven te werken en dus te beschikken over goede datakwaliteit. 

– Pak fouten direct aan. Signaleer je tijdens de steekproef een fout? Corrigeer dit dan direct. Hierdoor voorkom je dat je later het overzicht kwijt raakt, en fouten over het hoofd ziet. 

– Wijs personen binnen de organisatie aan die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de data. Hierdoor kunnen zij plekken in de gaten houden waar een nieuwe databron ontstaat, of waar de data eerder niet optimaal was.

 

Waarom Business Intelligence - KPI Solutions

Verder praten over de mogelijkheden van data voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of plan een (online) kennismaking in met onze specialisten. 

 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recent Posts

Volg ons

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

 • Vrijblijvend proberen;
 • De proefperiode loopt automatisch af;
 • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
 • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
 • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.