ARE YOU IN?
Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.
Succes valt of staat met goede datakwaliteit. We merken dat het steeds moeilijker wordt voor organisaties, naarmate de datahoeveelheid toeneemt, om de kwaliteit van haar data te waarborgen en naar een hoger niveau te tillen. Er zijn een tal aan tools, methodes en maatregelen. Maar welke zijn daadwerkelijk het meest effectief om de datakwaliteit binnen organisaties naar een hoger niveau te tillen?
In dit blog nemen wij je dan ook mee in de wereld van datakwaliteit. Wat is het belang van goede datakwaliteit? Hoe meet je datakwaliteit? En interessanter nog; hoe verbeter je deze?
Data moet voldoende betrouwbaar zijn om hier conclusies uit te kunnen trekken, en vervolgens belangrijke bedrijfsbeslissingen op te baseren. Datakwaliteit heeft dan ook betrekking op de mate van geschiktheid voor jouw uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld datagedreven werken. Omdat organisaties toekomstig niet meer kunnen werken zónder het inzetten van hun data, is het van belang om nu al te starten met het borgen van een goede datakwaliteit. Veel organisaties zijn zich hier nog niet bewust van. Zonde, want door nu al in te zetten op goede datakwaliteit, kan jouw organisatie de komende jaren data van hoge kwaliteit inzetten om jouw organisatie naar een hoger niveau te trekken en een voorsprong te creëren op jouw concurrenten.
Om de datakwaliteit binnen jouw organisatie te kunnen garanderen, zal er eerst bekeken moeten worden wat de huidige situatie is. Dit kan door de kwaliteit van jouw data te meten. Aangezien organisaties anno 2021 over een bak aan data beschikken, is het vaak niet mogelijk om dit te realiseren over álle bedrijfsdata. Daarom kan de datakwaliteit het beste gemeten worden aan de hand van steekproeven. Hiermee controleer je echter slechts een deel. Maar signaleer je onjuiste of incomplete data? Dan kun je gericht en efficiënt te werk gaan en beslissen wat je met deze data wilt doen. Bijvoorbeeld corrigeren, negeren óf accepteren. Tijdens een steekproef kun je letten op de volgende punten:
Door middel van bovenstaande punten kun je goede steekproeven uitvoeren. Echter, wanneer jouw organisatie grote hoeveelheden data verspreid heeft over meerdere applicaties, kan het garanderen van de datakwaliteit moeilijk zijn. Het is daarom van belang om het ‘probleem’ bij de bron aan te pakken, en een verantwoordelijke aan te wijzen die zorg draagt voor de datakwaliteit en zijn collega’s scherp houdt. Hierdoor hoeft er achteraf niet meer veel data hersteld te worden, maar wordt er gericht op preventie.
Om de datakwaliteit binnen jouw organisatie te verbeteren, kun je de volgende tips gebruiken:
– Check bij verschillende applicaties en processen hoe data gebruikt wordt, en zorg ervoor dat deze datastromen vast komen te liggen. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe er met data wordt omgegaan.
– Zet data(kwaliteit) binnen de organisatie centraal. Zorg ervoor dat medewerkers het belang snappen van goede datakwaliteit. Het gebruik van rapportages en dashboards kan dit ondersteunen. Doordat deze op ieder moment van de dag inzicht geven in de huidige status, worden medewerkers ‘gedwongen’ om datagedreven te werken en dus te beschikken over goede datakwaliteit.
– Pak fouten direct aan. Signaleer je tijdens de steekproef een fout? Corrigeer dit dan direct. Hierdoor voorkom je dat je later het overzicht kwijt raakt, en fouten over het hoofd ziet.
– Wijs personen binnen de organisatie aan die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de data. Hierdoor kunnen zij plekken in de gaten houden waar een nieuwe databron ontstaat, of waar de data eerder niet optimaal was.
Verder praten over de mogelijkheden van data voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of plan een (online) kennismaking in met onze specialisten.
Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken
We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.
Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.
De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.
Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.
Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.
Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.
Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.
Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.