Werken bij KPI Solutions

Waarom zou je datagedreven werken?

De termen ‘datagedreven werken’ en ‘data driven’ zijn in de hedendaagse bedrijfsvoering niet meer weg te denken. Organisaties maken anno 2021 steeds vaker de transitie naar een data driven organisatie, en werken dus datagedreven. Maar wat houdt datagedreven werken nu precies in? En misschien nog wel belangrijker; waarom zou je datagedreven werken? Deze, en andere vragen, lichten we graag toe in dit blog.

Snel navigeren naar

Wat is datagedreven werken nu precies?

De juiste beslissingen nemen is voor organisaties key om (verder) te groeien. Maar hoe deze beslissingen genomen worden verschilt per organisatie. Binnen veel organisaties zien we dat deze beslissingen genomen op basis van onderbuikgevoel of op basis van ervaring. ‘Vorige keer deden we dit, dat had succes, dus doen we het nu ook zo’. Door beslissingen niet te baseren op feiten, lopen organisaties het risico om verkeerde beslissingen te nemen.

Datagedreven werken is het sturen op basis van feiten waarbij er consequent, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, (ruwe) data geanalyseerd wordt. De feiten die in deze data zitten kunnen inzichtelijk gemaakt worden door alle data te verzamelen door middel van data analytics tools, zoals bijvoorbeeld Microsoft Power BI, en deze te visualiseren in heldere rapportages. Door op basis van deze inzichten conclusies te trekken en beslissingen te nemen, werkt uw organisatie datagedreven.

Het streven bij het werken als datagedreven organisatie is om een organisatie te creëren waarbij iedereen, op basis van de beschikbare data, rationele beslissingen neemt in plaats van beslissingen op basis van het welbekende onderbuikgevoel, meningen of ervaringen. Organisaties worden dus geleidt door data.

power-bi-project-rapportage-kpi-solutions

Wat is het doel van datagedreven werken?

Een van de meest gestelde vragen omtrent datagedreven werken is zonder twijfel deze. ‘Waarom datagedreven werken?’. Een meer dan terechte vraag gezien datagedreven werken commitment van de hele organisatie vraagt. Het doel achter datagedreven werken is om, dagelijks dan wel niet wekelijks, méér inzicht en kennis te vergaren in de stand van zaken en resultaten binnen de afdeling(en), om op basis hiervan beslissingen te kunnen nemen. Of om juist tijdig bij te sturen. Door datagedreven te werken kunt u namelijk sneller signaleren wanneer iets goed gaat, of wanneer er juist verbeteringen nodig zijn en waar dan precies de bottleneck zit. Doordat dit direct inzichtelijk is door middel van de data analyses kan er direct aan de juiste knoppen gedraaid worden om veranderingen door te voeren en de resultaten te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een datagedreven organisatie?

Een datagedreven organisatie kent veel voordelen ten opzichten van een ‘traditionele’ organisatie. Er zit dan ook énorm veel potentie in datagedreven werken en datagedreven strategieën. Helaas zien we echter nog steeds dat data en analytics bij veel organisaties een bijrol spelen, of op hun to-do list staat om nog eens uit te zoeken.

Organisaties die wel al datagedreven werken hebben dan ook een flinke voorsprong op hun concurrentie welke dit niet doet. Doordat zij op ieder moment van de dag inzicht hebben in hun resultaten, kunnen zij direct aan de juiste knoppen draaien indien er resultaten tegenvallen of wanneer zij kansen zien.

Uit onderzoek van Harvard (2015) is gebleken dat datagedreven werken zorgt voor een hoge winstgevendheid, financieel een betere positie biedt en zorgt voor een algemene hogere klanttevredenheid. Organisaties die datagedreven werken gaan dan ook steeds slimmer én sneller werken. Processen kunnen beter aangestuurd worden, er worden patronen in de data zichtbaar en resultaten kunnen in sommige gevallen worden voorspelt. Naast dat het dus zorgt voor meer inzicht om op te acteren, biedt datagedreven werken ook de mogelijkheden om de beschikbare data te gebruiken voor het automatiseren en efficiënter inrichten van processen. Hierdoor houden medewerkers meer tijd over voor andere werkzaamheden, en zal de productiviteit stijgen.

Datagedreven werken biedt oneindig veel mogelijkheden voor organisaties in vrijwel iedere branche. Bent u benieuwd naar de voordelen binnen uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze BI specialisten bespreken de mogelijkheden binnen uw branche graag.

Powerbi-koppelen-exactonline-exact-globe-exact-synergy
Hoe wordt u een datagedreven organisatie?

Eigenlijk zou de vraag voor organisaties niet moeten zijn waarom ze datagedreven zouden moeten werken, maar hoé ze dit kunnen verwezenlijken. Om datagedreven te werken zijn er een aantal factoren binnen uw organisatie van belang.

De bedrijfscultuur
De belangrijkste factor die zorgt voor de transitie naar een datagedreven organisatie zijn de medewerkers van uw organisatie. Het is enorm van belang dat zij de juiste visie hebben en begrijpen dat data geen bijzaak is, maar de hoofdrol speelt bij het nemen van de juiste beslissingen en creëren van strategieën. Data is immers het belangrijkste voor organisaties in de 21e eeuw. Het overdragen van deze visie begint bij het management, en het betrekken van haar medewerkers hierbij.

Datatools
Naast dat de bedrijfscultuur een enorm belangrijke factor is, mogen we de datatools niet vergeten. De data vanuit de organisatie dient inzichtelijk gemaakt te worden. Gezien er veel diversiteit is op het gebied van datatools, is het van belang om hierin te verdiepen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Business Intelligence tools op de markt om data inzichtelijk te visualiseren aan de hand van rapportages en dashboards. Voor elke organisatie is een geschikte en betaalbare tool beschikbaar om data inzichtelijk te maken en datagedreven te werken.

Zelf de eerste stap zetten naar een datagedreven organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of plan direct een online kennismaking in met een van onze BI specialisten. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts
Volg ons
Whitepapers
Blogger

Mabel van Altena. Werkzaam als Marketeer binnen KPI Solutions.

marketeer-kpisolutions
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste blogs automatisch in uw inbox ontvangen?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in uw inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.