Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.

Power BI licenties: welke verschillende licenties zijn er?

We schreven eerder al een blog waarom organisaties zouden moeten werken met Microsoft Power BI. Middels Microsoft Power BI kan data namelijk omgezet worden in rijke en krachtige datavisualisaties. Hoeveel databronnen jouw organisatie ook gebruikt, met Power BI kan al deze data gecombineerd worden in één rapportage. Naast de vele voordelen die Power BI biedt op het gebied van datavisualisatie, is één van de grotere voordelen van Power BI haar lage licentiekosten. In dit blog vertellen wij je de verschillen tussen de licentievormen welke Power BI te bieden heeft.

Power BI Free - Gratis licentie van Power BI

Om te ontdekken of Power BI geschikt is voor jouw organisatie, geeft Power BI je de mogelijkheid om Power BI Desktop, de tool waarin rapportages ontworpen worden, gratis te downloaden en te gebruiken. Op deze manier kun je kennismaken met de mogelijkheden en de krachten van Power BI. 

Heb je een rapportage gebouwd in Power BI Desktop? Dan kun je hem zelfs gratis publiceren naar de online versie van Power BI, namelijk App.powerbi.com. Hier kun je jouw rapportage en Power BI Dashboards bekijken en gebruiken. Wil je de rapportage echter gaan delen met collega’s binnen jouw organisatie? Dan zul je een betaalde licentie moeten aanschaffen. Er zijn twee verschillende betaalde licenties. Namelijk Power BI Pro en Power BI Premium.

Power BI Pro

Eén van de twee betaalde licentiesoorten van Power BI is de Power BI Pro licentie. Met dit licentietype kun je samenwerken met andere Power BI gebruikers, rapportages publiceren, delen en analyses uitvoeren. Daarnaast zorgt Microsoft ervoor dat jouw data veilig opgeslagen wordt in de cloud en tot 8x per dag vernieuwd kan worden. Kortom, Power BI Pro is uitermate geschikt voor selfservice-BI. Voor een Power BI Pro licentie betaal je $9,99 per maand.

powerbi-erp-pakketten-koppeling
Power BI Premium

De tweede betaalde Power BI licentie is de Power BI Premium variant. Voorheen was er slechts één Power BI Premium licentie beschikbaar voor organisaties. Echter heeft Power BI in maart 2021 aangekondigd dat ze dit op 2 april 2021 ook beschikbaar gaan maken per gebruiker. 

Power BI Premium voor organisaties
Middels een Power BI Premium licentie wordt er o.a. capaciteit (rekenkracht) toegewezen aan jouw organisatie. Hierdoor wordt er o.a. data opgeslagen door middel van de Power BI Report Server, kun je tot 48x per dag vernieuwingen van jouw data instellen en is het limiet voor de modelgrootte 400GB in tegenstelling tot de 1GB bij een Power BI Pro licentie. Deze licentie is uitermate geschikt voor zakelijke BI, big data-analyse, AI en cloud en on-premises rapportages. Het biedt geavanceerde besturingselementen voor beheer en implementatie van Power BI rapportages.

Aan een Power BI Premium licentie hangt een hoger prijskaartje. Bij een Premium licentie voor organisaties worden er maandelijkse kosten in rekening gebracht. Deze kosten bestaan uit twee onderdelen. Namelijk Power BI Pro licenties voor de gebruikers, en de licentie voor Power BI Premium. De kosten voor een Power BI Premium licentie starten bij $4.995 per maand.

Power BI Premium per gebruiker
Een PPU, of te wel een Premium Per User licentie is een nieuwe manier van Microsoft om premium functies per gebruiker te licentiëren. Een PPU licentie bevat alle Power BI Pro mogelijkheden, samen met extra functies zoals gepagineerde rapportages, AI en andere mogelijkheden die op dit moment alleen in premium beschikbaar zijn. 

Voor een PPU licentie is geen afzonderlijke Power BI Pro licentie nodig. Dit komt omdat de PPU licentie zowel Pro- als Premium functionaliteiten omvat. Als je al een Power BI Pro licentie hebt, of een Office 365 E5 licentie waardoor je automatisch beschikt over een Pro licentie, kun je upgraden naar een PPU licentie voor $10 per maand. Wil jeeen geheel nieuwe PPU licentie aanschaffen? Dan betaal je $20 per maand.

power-bi-licenties-uitgelegd-vergelijking
Welke licentie is geschikt voor mij?

Power BI Pro is geschikt voor gebruikers die nét dat stapje extra willen zetten en hun organisatie naar een hoger niveau willen tillen op het gebied van Business Intelligence. Power BI Pro is hierbij een uitermate geschikte licentie om rapportages met elkaar te delen, te analyseren en data op te slaan in de cloud. 

Power BI Premium is geschikt voor de wat grotere organisaties en als je Power BI binnen jouw gehele organisatie wilt uitrollen. Dit houdt in dat Power BI Pro gebruikers binnen de organisatie zelf rapportages ontwikkelen en distribueren binnen de organisatie en haar afdelingen. Met Power BI Premium koop je, in plaats van een gedeelde Microsoft server, een eigen server met dedicated serverruimte en zijn onder andere de limieten voor de modelgroottes hoger. Dit levert natuurlijk een enorm performance verschil op. 

Met de komst van de Power BI Premium licentie per gebruiker opent Microsoft nieuwe deuren voor Power BI gebruikers die nét wat extra willen, maar waarvoor de Premium licentie voor organisaties net iets te hoog gegrepen is. Deze nieuwe licentie is betaalbaar en biedt een tal aan nieuwe functionaliteiten, waardoor de Pro licentie alsnog geüpgraded wordt. Een PPU licentie is zeker de moeite waard voor Power BI Pro gebruikers die een stap verder willen. 

Power-bi-licenties-vergelijken
Power-bi-licenties-vergelijken
Een Power BI licentie aanschaffen? Controleer eerst jouw Office licentie

Wil je zelf aan de slag met Power BI en overweeg je een Power BI licentie aan te schaffen? Controleer dan eerst jouw Microsoft Office licentie. Sommige Microsoft licenties, zoals Office 365 E5 bevatten namelijk standaard al een Power BI Pro licentie.

Wil je verder praten over de mogelijkheden van Power BI voor jouw organisatie? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met een van onze BI specialisten of neem contact op. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts
Volg ons
Whitepapers

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

power-bi

BI & Analytics

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.