Power BI licenties – de verschillende licentievormen uitgelegd

Power BI licenties: welke verschillende licenties zijn er?

We schreven eerder al een blog waarom organisaties zouden moeten werken met Microsoft Power BI. Middels Microsoft Power BI kan data namelijk omgezet worden in rijke en krachtige visualisaties. Hoeveel databronnen uw organisatie ook gebruikt, met Power BI kan al deze data gecombineerd worden in één rapportage. Naast de vele voordelen die Power BI biedt op het gebied van datavisualisatie, is één van de grotere voordelen van Power BI haar lage licentiekosten. In dit blog vertellen wij u de verschillen tussen de licentievormen welke Power BI te bieden heeft.

Power BI Free - Gratis licentie van Power BI

Om te ontdekken of Power BI geschikt is voor uw organisatie, geeft Power BI u de mogelijkheid om Power BI Desktop, de tool waarin rapportages ontworpen worden, gratis te downloaden en te gebruiken. Op deze manier kunt u kennismaken met de mogelijkheden en de krachten van Power BI. 

Heeft u een rapportage gebouwd in Power BI Desktop? Dan kunt u hem zelfs gratis publiceren naar de online versie van Power BI, namelijk App.powerbi.com. Hier kunt u uw rapportage bekijken en gebruiken. Wilt u de rapportage echter gaan delen met collega’s binnen uw organisatie? Dan zult u een betaalde licentie moeten aanschaffen. Er zijn twee verschillende betaalde licenties. Namelijk Power BI Pro en Power BI Premium.

Power BI Pro

Eén van de twee betaalde licentiesoorten van Power BI is de Power BI Pro licentie. Met dit licentietype kunt u samenwerken met andere Power BI gebruikers, rapportages publiceren, delen en analyses uitvoeren. Daarnaast zorgt Microsoft ervoor dat uw data veilig opgeslagen wordt in de cloud en tot 8x per dag vernieuwd kan worden. Kortom, Power BI Pro is uitermate geschikt voor selfservice-BI. Voor een Power BI Pro licentie betaalt u slechts $9,99 per maand.

powerbi-erp-pakketten-koppeling
Power BI Premium

De tweede betaalde Power BI licentie is de Power BI Premium variant. Voorheen was er slechts één Power BI Premium licentie beschikbaar voor organisaties. Echter heeft Power BI in maart 2021 aangekondigd dat ze dit op 2 april 2021 ook beschikbaar gaan maken per gebruiker. 

Power BI Premium voor organisaties
Middels een Power BI Premium licentie wordt er o.a. capaciteit (rekenkracht) toegewezen aan uw organisatie. Hierdoor wordt er o.a. data opgeslagen door middel van de Power BI Report Server, kunt u tot 48x per dag vernieuwingen van uw data instellen en is het limiet voor uw modelgrootte 400GB in tegenstelling tot de 1GB bij een Power BI Pro licentie. Deze licentie is dus uitermate geschikt voor zakelijke BI, big data-analyse, AI en cloud en on-premises rapportages. Het biedt geavanceerde besturingselementen voor beheer en implementatie van Power BI rapportages.

Aan een Power BI Premium licentie hangt dan ook een groter prijskaartje. Bij een Premium licentie voor organisaties worden er maandelijkse kosten in rekening gebracht. Deze kosten bestaan uit twee onderdelen. Namelijk Power BI Pro licenties voor de gebruikers, en de licentie voor Power BI Premium. De kosten voor een Power BI Premium licentie starten bij $4.995 per maand.

Power BI Premium per gebruiker
Een PPU, of te wel een Premium Per User licentie is een nieuwe manier van Microsoft om premium functies per gebruiker te licentiëren. Een PPU licentie bevat alle Power BI Pro mogelijkheden, samen met extra functies zoals gepagineerde rapportages, AI en andere mogelijkheden die op dit moment alleen in premium beschikbaar zijn. 

Voor een PPU licentie is geen afzonderlijke Power BI Pro licentie nodig. Dit komt omdat de PPU licentie zowel Pro- als Premium functionaliteiten omvat. Indien u toch al een Power BI Pro licentie heeft, of een Office 365 E5 licentie waardoor u automatisch beschikt over een Pro licentie, kunt u upgraden naar een PPU licentie voor slechts $10 per maand. Wilt u een geheel nieuwe PPU licentie aanschaffen? Dan betaalt u $20 per maand.

power-bi-licenties-uitgelegd-vergelijking
Welke licentie is geschikt voor mij?

Power BI Pro is geschikt voor gebruikers die nét dat stapje extra willen zetten en hun organisatie naar een hoger niveau willen tillen op het gebied van Business Intelligence. Power BI Pro is hierbij een uitermate geschikte licentie om rapportages met elkaar te delen, te analyseren en data op te slaan in de cloud. 

Power BI Premium is geschikt voor de wat grotere organisaties en indien u Power BI binnen uw gehele organisatie wilt uitrollen. Dit houdt in dat Power BI Pro gebruikers binnen de organisatie zelf rapportages ontwikkelen en distribueren binnen de organisatie en haar afdelingen. Met Power BI Premium koop je, in plaats van een gedeelde Microsoft server, een eigen server met dedicated serverruimte en zijn onder andere de limieten voor de modelgroottes hoger. Dit levert natuurlijk een enorm performance verschil op. 

Met de komst van de Power BI Premium licentie per gebruiker opent Microsoft nieuwe deuren voor Power BI gebruikers die nét wat extra willen, maar waarvoor de Premium licentie voor organisaties net iets te hoog gegrepen is. Deze nieuwe licentie is betaalbaar en biedt een tal aan nieuwe functionaliteiten, waardoor de Pro licentie alsnog geüpgraded wordt. Een PPU licentie is zeker de moeite waard voor Power BI Pro gebruikers die een stap verder willen. 

Power-bi-licenties-vergelijken
Power-bi-licenties-vergelijken
Een Power BI licentie aanschaffen? Controleert eerst uw Office licentie

Wilt u zelf aan de slag met Power BI en overweegt u een Power BI licentie aan te schaffen? Controleer dan eerst uw Microsoft Office licentie. Sommige Microsoft licenties, zoals Office 365 E5 bevatten namelijk standaard al een Power BI Pro licentie.

Wilt u graag verder praten over de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met een van onze BI specialisten of neem contact op. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente posts
Volg ons
Whitepapers
Blogger

Mabel van Altena. Werkzaam als Marketeer binnen KPI Solutions.

marketeer-kpisolutions

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste blogs automatisch in uw inbox ontvangen?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in uw inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.