Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.

Power BI, Tableau of Qlik?

Data wordt de laatste jaren ook wel bestempeld als ‘het nieuwe goud’. Door de mogelijkheden om steeds meer data te verzamelen én te verwerken, passen meer bedrijven Business Intelligence toe. Bedrijven hebben meer behoefte aan inzicht in hun data, zodat beslissingen onderbouwd genomen kunnen worden op basis van feiten in plaats van op onderbuikgevoel of ervaring. Zo kan de organisatie uiteindelijk datagedreven werken. 

Business Intelligence kan dit inzicht perfect bieden. Maar welke Business Intelligence-tool is hiervoor geschikt? In dit blog nemen we de 3 bekendste én populairste BI-tools onder de loep. Namelijk de marktleider Microsoft Power BI, gevolgd door Qlik en Tableau. 

Het Magic Quadrant voor BI & Analytics van Gartner

Zoals we in de introductie al aangaven zijn er verschillende BI-tools op de markt. Iedere tool heeft vanzelfsprekend zijn eigen functionaliteiten en voor- en nadelen. Voor dit blog houden wij het Magic Quadrant van Gartner aan. Gartner is een toonaangevend, wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau binnen de IT dat ieder jaar onderzoek doet naar verschillende BI & Analytics tools op basis van verschillende criteria. Gekeken naar de leiders in dit Quadrant, zien we Microsoft (Power BI) bovenaan staan, gevolgd door Tableau en Qlik.

Magic Quadrant 2022 Gartner - KPI Solutions

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI, dé populairste Business Intelligence tool binnen zowel het MKB als binnen corporate bedrijven. Ook dit jaar is Microsoft dan ook niet voor niets, voor het 15e jaar op rij, verkozen tot leider in het Magic Quadrant van Gartner. Maar wat is Power BI nu precies?

Microsoft Power BI is een Business Intelligence tool die binnen iedere afdeling ingezet kan worden. Microsoft Power BI is een krachtige Business Intelligence-tool, waarmee data kan worden gevisualiseerd en inzichten eenvoudig gedeeld kunnen worden. Er kunnen honderden databronnen met elkaar gekoppeld worden in één rapportage, waardoor inzichten ontstaan die eerder nooit zichtbaar waren en afzonderlijk uit de databron niet mogelijk zijn.

Het grote voordeel van Microsoft Power BI is dat je er gratis mee kunt starten. Power BI Desktop, de ’tekentafel’ van Power BI is gratis te downloaden. Wil je vervolgens een stapje verder en de gemaakte rapportages delen met collega’s? Dan betaal je slechts $10,00 per gebruiker, per maand. Let op; gezien Power BI een product is uit de Microsoft familie, zit er vaak al een licentie in jouw Office-365 account. Bijvoorbeeld in Office-E5 licenties. 

Het feit dat Power BI een product van Microsoft is brengt veel voordelen met zich mee. Naast de vaak al bestaande licenties, biedt dit ook de mogelijkheid om Power BI eenvoudig te integreren in de vaak al bestaande Office-365 omgeving. Denk bijvoorbeeld aan integraties met SharePoint en Microsoft Teams. 

Werken met Power BI is dus voor zowel kleine- als grote bedrijven interessant. Doordat er oneindig veel verschillende databronnen gekoppeld worden, waardoor praktisch ieder gewenst inzicht kan worden gecreëerd. Met Power BI Embedded kan Power BI zelf geïntegreerd worden binnen bestaande applicaties.

KPI-Solutions-power-bi-dashboard-data-gedreven-werken

Tableau

Tableau is, net als Power BI, een Business Intelligence tool. Tableau biedt de mogelijkheid om data op verschillende manieren te visualiseren. Tableau is ontworpen op zo’n manier dat men geen codeervaardigheden nodig heeft. Zo kan iedereen gegevens visualiseren en analyseren zonder echt een expert te zijn. Echter is Tableau voor de wat complexere datamodellen waarin meerdere softwaresystemen gekoppeld moeten worden niet heel geschikt. Dit geldt eveneens voor de integratie met andere systemen, zoals Microsoft. 

Sinds de overname van Tableau door SalesForce in 2020 is Tableau wel bezig met diverse ontwikkelingen om de concurrentie aan te gaan met Microsoft Power BI. Zo is er een nieuw datamodel ontworpen. De verwachting is dat er in de toekomst nog veel meer ontwikkelingen aan komen om de concurrentie met o.a. Power BI aan te gaan. Echter loopt het op dit moment ver achter op Power BI qua functionaliteiten en mogelijkheden. 

Aan het starten met Tableau hangt, in tegenstelling tot Power BI, wel een prijskaartje. De tarieven beginnen bij €35 per gebruiker, per maand. 

connector-qlik-tableau
Qlik

Qlik heeft twee verschillende BI-tools op de markt gebracht. Namelijk QlikView en Qlik Sense. QlikView is ontwikkeld als ‘Guided Business Intelligence software’. Qlik Sense is ‘Self Service Business Intelligence software’. 

Bij QlikView krijgt de eindgebruiker een interactieve rapportage. Echter is deze rapportage alleen beschikbaar voor de eindgebruiker wanneer een developer deze rapportage gebouwd heeft (Guided Analytics). De eindgebruiker kan de rapportage alleen analyseren, en zelf verder geen berekeningen, grafieken of tabellen toevoegen aan de rapportage. Mocht er iets aangepast moeten worden, zal dit altijd via de developer moeten blijven gaan. Dit is iets minder gebruiksvriendelijk ten opzichte van de andere tools. 

Om hier verandering in te brengen heeft Qlik, Qlik Sense op de markt gebracht. De gedachte hierachter is het combineren van ‘Guided Analytics’ en ‘Self-Service Analytics’. Dit betekent dat de eindgebruiker bij Qlik Sense ook zelf kan bouwen aan de rapportage, middels de drag & drop functie die geïntegreerd is. Dit zorgt voor verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. 

Gekeken naar de kosten van Qlik zien we hoge gebruikerskosten. Er kan gestart worden voor zo’n €33 euro per gebruiker, per maand. We spreken dan enkel van een ‘analyse user’. 

Met welke BI-tool werken wij, en waarom?

Wij werken met Power BI omdat het een innovatieve Business Intelligence tool is, die continue in ontwikkeling is en nieuwe functionaliteiten released.  Daarnaast is Power BI perfect te gebruiken binnen zowel het MKB als binnen corporate, waardoor de mogelijkheden enorm breed zijn. Power BI wordt al jaren door Gartner verkozen tot beste BI-tool. Dat is natuurlijk ook niet voor niets. 

Power BI biedt een tal aan mogelijkheden, waar iedere organisatie door kan groeien. De vele visualisatiemogelijkheden die Power BI biedt, vele koppelingen met databronnen, lage gebruikerskosten, integraties met Office 365 zoals Microsoft Teams, maken Power BI tot dé leider op het gebied van Business Intelligence tools en onze favoriet op de markt. 

Benieuwd wat Microsoft Power BI voor jouw organisatie kan betekenen? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met één van onze BI specialisten en ontdek wat BI, en in het bijzonder Power BI, voor jouw organisatie kan betekenen. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente berichten

Volg ons

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Business Intelligence nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.