Power BI, Tableau of Qlik?

Power BI, Tableau of Qlik?

Data wordt de laatste jaren ook wel bestempeld als 'het nieuwe goud'. Door de mogelijkheden om steeds meer data te verzamelen én te verwerken, passen steeds meer bedrijven Business Intelligence toe. Beslissingen maken op basis van actuele cijfers en overal en altijd inzicht. Klinkt goed, toch? Maar wat is nu een geschikte BI tool om mee te starten? In deze blog vergelijken we 3 soorten BI-tools. Namelijk Microsoft Power BI, Tableau en Qlik.
powerbi-rapportage-kpisolutions-erp

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI is een Business Intelligence tool welke binnen de gehele organisatie ingezet kan worden. Power BI is een krachtige BI-tool, waarmee data kan worden gevisualiseerd en inzichten eenvoudig binnen de organisatie gedeeld kunnen worden. Er kunnen honderden databronnen met elkaar gekoppeld worden in één rapportage, waardoor inzichten ontstaan die eerder nooit zichtbaar waren. De data kan tot leven worden gebracht, door middel van de hoogstaande visualisaties die Power BI te bieden heeft. Het grote voordeel van Microsoft Power BI is dat u er gratis mee kunt starten. Wilt u vervolgens een stapje verder? Dan betaalt u omgerekend slechts €10,00 per gebruiker, per maand. 

Daarnaast is Power BI een product van Microsoft, wat het voordeel met zich mee brengt dat er vele integraties met andere Microsoft-oplossingen mogelijk zijn. Denk daarbij aan Microsoft Teams en SharePoint.

Microsoft Power BI kent een Desktop versie, waarin de rapportages ontworpen kunnen worden, en een Online versie. Hier kunnen de ontwikkelde rapportages naar gepubliceerd worden, waarna ze geanalyseerd en gedeeld kunnen worden met bijvoorbeeld collega’s. 

Enkele voordelen van Microsoft Power BI:
– Gratis starten, daarna lage gebruikerskosten;
– Meer dan 150+ databronnen koppelen in één rapportage;
– Hoogstaande visualisaties;
– Eenvoudige integratie binnen (vaak al) bestaande Microsoft omgeving;
– Eenvoudig delen binnen de hele organisatie. 

Nadelen:
– Er is veel kennis vereist van Power BI om een hoogstaande rapportage te ontwikkelen. 

tableau-connector

Tableau

Tableau is, net als Power BI, een BI tool. Tableau biedt de mogelijkheid om data op verschillende manieren te visualiseren. Tableau is ontworpen op zo’n manier dat men geen codeervaardigheden nodig heeft. Zo kan iedereen gegevens visualiseren en analyseren zonder echt een expert te zijn. Echter is Tableau voor de wat complexere datamodellen waarin meerdere softwaresystemen gekoppeld moeten worden niet heel geschikt. Dit geldt eveneens voor de integratie met andere systemen, zoals Microsoft. 

Sinds de overname van Tableau door SalesForce is Tableau wel bezig met diverse ontwikkelingen om de concurrentie aan te gaan met Microsoft Power BI. De verwachting is dat er in de toekomst dus veel ontwikkelingen aan komen. Echter loopt het op dit moment achter op Power BI qua functionaliteiten en mogelijkheden. 

Aan het starten met Tableau hangt, in tegenstelling tot Power BI, wel een prijskaartje. De tarieven beginnen bij €35 per gebruiker, per maand. 

Enkele voordelen van Tableau:
– Makkelijker te gebruiken voor personen zonder technische kennis;
– Aan het doorontwikkelen om Tableau te verbeteren.

Nadelen Tableau:
– Minder geschikt voor rapportages met meerdere databronnen;
– Moeilijker te integreren binnen een Microsoft omgeving;
– (Instap)kosten per gebruiker, per maand liggen hoog. 

connector-qlik-tableau
Qlik

Qlik heeft twee verschillende BI-tools op de markt gebracht. Namelijk QlikView en Qlik Sense. QlikView is ontwikkeld als ‘Guided Business Intelligence software’. Qlik Sense is ‘Self Service Business Intelligence software’. 

Bij QlikView krijgt de eindgebruiker een interactieve rapportage. Echter is deze rapportage alleen beschikbaar voor de eindgebruiker, wanneer een developer deze rapportage gebouwd heeft (Guided Analytics). De eindgebruiker kan de rapportage alleen analyseren, en zelf verder geen berekeningen, grafieken of tabellen toevoegen aan de rapportage. 

Om hier verandering in te brengen heeft Qlik, Qlik Sense op de markt gebracht. De gedachte hierachter is het combineren van ‘Guided Analytics’ en ‘Self-Service Analytics’. Dit betekent dat de eindgebruiker bij Qlik Sense ook zelf kan bouwen aan de rapportage, middels de drag & drop functie welke geïntegreerd is. 

Voordelen Qlik:
– QlikView is, in tegenstelling tot Qlik Sense, al langer op de markt waardoor de functionaliteiten hierin beter zijn doorontwikkeld; 
– Geïntegreerde drag & drop functie in Qlik Sense;

Nadelen Qlik:
– Hoge gebruikerskosten (starten vanaf €33 per gebruiker, per maand voor enkel een ‘analyse user’.

Met welke BI-tool werken wij en waarom?

Wij werken met Power BI omdat het een innovatieve Business Intelligence tool is. Daarnaast wordt Power BI al jaren (13) verkozen door Gartner tot beste BI-tool. Power BI biedt een tal aan mogelijkheden, waar iedere organisatie door kan groeien. De vele visualisatiemogelijkheden die Power BI biedt, vele koppelingen met databronnen, lage gebruikerskosten, integraties met Office 365 zoals Microsoft Teams, maken Power BI tot dé leider op het gebied van Business Intelligence tools. 

Benieuwd wat Microsoft Power BI voor uw organisatie kan betekenen? Plan dan hier vrijblijvend een (online) inventarisatiegesprek in met één van onze BI Professionals. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente berichten

Volg ons

Blogger

Mabel van Altena. Werkzaam als Marketeer binnen KPI Solutions.

marketeer-kpisolutions
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meldt u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Bij het invullen en versturen van dit formulier gaat u akkoord met de privacyverklaring van KPI Solutions. 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • 60 dagen vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Meer informatie over Power Apps?

  • Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Power Apps specialisten. Zij vertellen u graag alle mogelijkheden van Power Apps.

Uw medewerkers veilig naar kantoor? Maak GRATIS gebruik van onze werkplek reserveringsapp.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.