Werken bij KPI Solutions

De 10 meest gestelde vragen omtrent Power BI

1. Wat kost Power BI?

Deze vraag kan vanuit vele perspectieven bekeken worden. In principe is Power BI Desktop gratis te gebruiken voor iedereen. Iedereen kan dus starten met het ontwikkelen van rapportages. Echter, wanneer u deze rapportages wilt gaan delen met collega’s, dient u deze naar de online service van Power BI te publiceren. Voor het delen van deze rapportages heeft u een Power BI Pro licentie nodig, welke $10 per maand kost.

Dan zijn er nog 2 aspecten waardoor Power BI geld kan kosten, namelijk de Power BI koppelingen en de Power BI rapportage. Power BI heeft standaard vele koppelingen beschikbaar. Echter niet voor ieder softwarepakket. Het kan dus zo zijn dat u een zogenoemde Power BI connector nodig heeft om een koppeling te kunnen maken met Power BI, en uw data te gebruiken voor rapportagedoeleinden. Deze connectoren variëren in prijs van bijvoorbeeld €10 tot €100 per maand. Afhankelijk van het softwarepakket en het datavolume.

Het derde aspect waarom Power BI geld kan kosten kan komen door Power BI rapportages. Voor het ontwikkelen van een goede, bruikbare Power BI rapportage is veel expertise en tijd vereist. Zeker wanneer er meerdere databronnen gekoppeld worden. Indien een organisatie hier niet over beschikt, kunnen zij ervoor kiezen om bijvoorbeeld Power BI templates van een externe partij te gebruiken, of om maatwerk rapportages te laten ontwikkelen.

2. Wat is Power BI Desktop?

Power BI Desktop is de applicatie van Microsoft welke gratis te downloaden is en die u op uw lokale (Windows) computer installeert. Door middel van Power BI Desktop kan er verbinding worden gemaakt met uw databronnen, kunt u gegevens transformeren en visualiseren. Power BI Desktop kan dus eigenlijk gezien worden als ‘de tekentafel’ voor het ontwikkelen van Power BI rapportages.

3. Wat is Power BI Service?

Power BI Service, ook wel Power BI Online genoemd, is het onderdeel SaaS (Software as a service) van Power BI. In Power BI Service kunt u rapportages en dashboards bekijken welke met u gedeeld zijn, óf kunt u zelf rapportages en dashboards ontwikkelen. Power BI Service heeft tevens een app, waardoor u de rapportages en dashboards ook via uw telefoon, tablet of zelfs uw smartwatch kunt bekijken! Power BI Service is te bereiken via deze link. 

4. Is Power BI moeilijk?

Ja, om rapportages te ontwikkelen in Power BI is de nodige expertise vereist. Power BI werkt niet als een drag-and-drop system. Wanneer de data ingeladen is, dient op basis van deze data een datamodel gemaakt te worden. In dit datamodel dienen tabellen onderling verbonden te worden door middel van de juiste relaties. Hierdoor kan de data later gebruikt worden bij het opbouwen van de rapportage. Daarnaast dient er middels DAX, de taal van Power BI, formules geschreven te worden om de data later goed te kunnen visualiseren. Bijvoorbeeld om de omzet van het huidige jaar en van vorig jaar in kaart te brengen. We kunnen dus stellen dat Power BI niet de makkelijkste tool is om als ‘leek’ mee te starten.

Power BI rapportages leren ontwikkelen? Leer in onze Power BI Guide de 5 stappen naar de perfecte Power BI rapportage. Download hem hier gratis. 

Waarom Business Intelligence - KPI Solutions
5. Hoe starten met Power BI?

Hoe er het beste gestart kan worden met Power BI verschilt per organisatie. Wat voor een type organisatie heeft u, wat zijn uw behoeften en wensen en waar wilt uw organisatie naar toe? Dus welke inzichten zijn bijvoorbeeld nodig om uw organisatie zó aan te sturen, dat doelen inzichtelijk worden, en op termijn behaald gaan worden. Er is dus geen een start van Power BI voor een organisatie hetzelfde. De ene organisatie heeft haar KPI’s en strategie nog niet helder, en gaan eerst dat in kaart brengen, en de andere organisatie weet dat ze operationeel veel efficiency verliezen en wilt daar inzicht om te kunnen sturen. Daar zal dan bijvoorbeeld gestart worden met het ontwikkelen van een productie rapportage. De start van Power BI is dus echt organisatie gebonden.

Benieuwd hoe u het beste kunt starten met Power BI? Plan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze BI specialisten, en ontdek de mogelijkheden.

6. Waar gebruik je Power BI voor?

Power BI is een fantastische Business Intelligence tool om bedrijfsgegevens vanuit verschillende databronnen binnen een organisatie te verzamelen en samen te voegen in één rapportage. Vervolgens kan deze data gevisualiseerd worden, waardoor er (nieuwe) inzichten ontstaan. Dit kunnen inzichten zijn voor alle afdelingen binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan finance, sales, HR, marketing en productie.

Hierdoor kan de organisatie datagedreven beslissingen maken en kansen en bedreigingen tijdig signaleren. Hiermee creëren organisaties niet alleen kansen om hun eigen organisatie te verbeteren, maar creëren ze ook een concurrentievoordeel doordat ze sneller kunnen schakelen. 

7. Wie gebruikt Power BI?

Wereldwijd gebruiken naar schatting miljoenen mensen Microsoft Power BI. Microsoft heeft tot op de dag van vandaag (nog) geen concrete cijfers hierover gepubliceerd. Het type bedrijven welke Power BI gebruiken varieert. Dit kunnen zowel ZZP’ers zijn als MKB en Corporate bedrijven. Power BI is dan ook de perfecte tool om mee te groeien met organisaties.

kpi-solutions-nijmegen
8. Is Power BI hetzelfde als Excel?

Nee, dat is het zeker niet. Power BI heeft véél meer capaciteit dan Excel en kan alles sneller verwerken. Zo heeft Power BI bijvoorbeeld geen restricties in het aantal rijen, en Excel wel, kan er in  Power BI enorm veel verschillende visualisaties gebruikt worden voor het ontwikkelen van een rapportage, gaat de filtering in Power BI verder dan in Excel (bijvoorbeeld report level filters, visuals level filters en drill through filter) én biedt Power BI de mogelijkheid om bepaalde delen van de data af te schermen voor collega’s die niet gemachtigd zijn om dat deel te zien. In tegenstelling tot Excel.

9. Hoe Power BI installeren?

Power BI Desktop kan eenvoudig geïnstalleerd worden via de website van Microsoft. Nadat u Power BI gedownload heeft kunt u direct aan de slag met het ontwikkelen van rapportages. Wilt u de rapportage(s) van uw organisatie enkel bekijken? Dan hoeft u alleen maar in te loggen in Power BI Service. De online versie van Microsoft.

10. Waarom kiezen voor Power BI?

Er zijn natuurlijk een tal aan Business Intelligence tools op de markt welke uw organisatie zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld Qlik en Tableau. Waarom zou u dan kiezen voor Power BI? Power BI is, in tegenstelling tot de andere BI-tools, laagdrempelig om mee te starten, gezien u geheel gratis kunt beginnen. Daarna upgraden? Dan betaalt u slechts 10 dollar per gebruiker. Daarnaast biedt Power BI ontzettend veel mogelijkheden met de vaak al bestaande office-365 omgeving binnen een organisatie. Power BI is hierin namelijk eenvoudig te integreren, waardoor medewerkers Power BI vaak snel accepteren en kunnen gebruiken. Kortom, het is betaalbaar, schaalbaar en makkelijk te integreren binnen een bestaande Office omgeving. Daarnaast is Microsoft niets voor niets al 14 jaar op rij verkozen tot leider op het gebied van BI-tools.

Meer leren over de mogelijkheden en voordelen van Power BI? We hebben eerder een introductiesessie omtrent Power BI gegeven. Deze kunt u hier terugkijken. 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

power-bi

BI & Analytics

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.