De meest gestelde vragen omtrent Business Intelligence en Power BI

power-bi-dashboard

1. Welke Business Intelligence tools zijn er?

Er zijn meerdere Business Intelligence tools op de markt. De 3 bekendste en meest gebruikte BI tools zijn:
1. Microsoft Power BI
2. Tableau
3. Qlik

We schreven eerder een blog over deze 3 tools. Deze leest u hier

2. Wat is de beste Business Intelligence tool?

Microsoft is al meer dan 14 jaar op rij verkozen tot leider op het gebied van Business Intelligence en Analytics. Daarmee is Power BI, een product van Microsoft, de beste BI tool op de markt. 

3. Wat is Microsoft Power BI?

Microsoft Power BI is dé BI tool van Microsoft. Het is inmiddels al enkele jaren op de markt en helpt data vanuit verschillende gegevensbronnen om te zetten in heldere visualisaties, rapporten en dashboards.

4. Hoe werkt Microsoft Power BI?

Er kan gratis gestart worden met Microsoft Power BI. Middels een van de ingebouwde koppelingen kan verbinden worden gemakt met databronnen of Excel sheets. Vanuit hier kunnen rapportages ontworpen worden en gepubliceerd worden naar de online omgeving van Power BI, om deze vervolgens te delen met collega’s. 

5. Waar kan Power BI toegepast worden?

Power BI, en daarmee Business Intelligence in het bijzonder, kan toegepast worden binnen ieder vakgebied. Hierbij valt te denken aan de transport en logistieke sector, overheidsinstellingen, productiebedrijven, retailers, automotive bedrijven, horeca, zorg instellingen enzovoorts. 

6. Door wie wordt Power BI gebruikt binnen de organisatie?

Power BI kan gebruikt worden door elke laag binnen de organisatie. Van het MT welke maandelijks de cijfers analyseert, tot de productiemedewerkers in het magazijn welke de voorraad checken. Doordat data toegankelijk wordt gemaakt middels heldere visualisaties, is data voor iedereen behapbaar. 

7. Wat zijn de voordelen van Power BI?

De voordelen van Power BI zijn groots. Zo kunnen er in Power BI meerdere databronnen met elkaar gecombineerd worden, zodat data tegen elkaar afgezet kan worden om nieuwe inzichten te creëren. Daarnaast wordt de data in Power BI rapportages dagelijks tot 8x ververst, zodat u op ieder moment van de dag naar de meest actuele gegevens kijkt, kunt u rapportages eenvoudig delen met collega’s binnen uw organisatie en integreren in uw bestaande Office-365 omgeving zoals Microsoft Teams en Sharepoint. Op deze manier is het handmatig rapporteren in Excel verleden tijd, en bespaart u veel tijd met het opstellen van rapportages doordat Power BI rapportages dagelijks automatisch de nieuwe data ophalen. 

Kortom; Power BI is enorm efficiënt en neemt vele handmatige handelingen weg. 

8. Waaruit bestaat Power BI?

Power BI bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:
1. Power BI desktop – hierin worden databronnen gekoppeld, datamodellen opgebouwd en rapportages ontworpen. 
2. Power BI Service – hier worden ontwikkelde rapportages gepubliceerd zodat gebruikers de rapportages in deze online omgeving kunnen analyseren.
3: Power BI App – hiermee kunnen gebruikers via hun laptop, telefoon of smartwatch hun rapportages en/of dashboards bekijken.

9. Kun je informatie afschermen voor bepaalde collega's in Power BI?

Ja, middels Row Level Security (RLS) kunnen rechten worden ingesteld. Op deze manier kan bepaalt worden welke medewerkers toegang hebben tot welke pagina’s uit de rapportages.

10. Hoeveel tijd kost het maken van een Power BI rapportage of dashboard?

Een Power BI rapportage of dashboard ontwikkelen kost tijd. Nadat de gegevensbronnen met Power BI gekoppeld zijn, dient het eerste obstakel zich aan: het ontwikkelen van het datamodel. Om het datamodel te ontwikkelen dienen er relaties tussen verschillende data gelegd te worden zodat data onderling samen kan werken en interactief is. Daarna dienen er verschillende berekeningen (measures) geschreven te worden om de data te verrijken en de overzichten te kunnen weergeven zoals gewenst. Dit kan bijvoorbeeld middels DAX. Nadat de data dan gekoppeld is, het datamodel opgebouwd is en de measures geschreven zijn – kan gestart worden met het visualiseren van de data en daarmee het vormgeven van de rapportage en/of dashboard.

11. Wat zijn Power BI templates?

Power BI templates zijn als het ware ‘kant-en-klare’ rapportages waarmee organisaties aan de slag kunnen. In deze templates bevinden zich de belangrijkste KPI’s waar organisaties op kunnen gaan sturen. In feite hoeft alleen de databron van de organisatie gekoppeld te worden aan het template, waarna organisaties zelf aan de slag kunnen met het analyseren van hun data. De data wordt dagelijks meerdere keren ververst, waardoor een Power BI template een efficiënte oplossing is voor organisaties die zelf onvoldoende kennis of tijd in huis hebben om hun rapportages te ontwikkelen en te automatiseren middels Power BI.

12. Wat is Microsoft Power Platform?

Microsoft Power Platform bestaat uit 4 innovatieve tools van Microsoft, namelijk:
1. Microsoft Power BI
2. Microsoft Power Apps
3. Microsoft Power Automate
4. Microsoft Virtual Agents

Deze tools zijn op zichzelf staand al enorm krachtig. Echter wanneer deze gebundeld worden, ontstaan er nieuwe krachten. Zo kunnen processen bijvoorbeeld geautomatiseerd worden middels Power Automate en kan de data geanalyseerd worden in Power BI. 

Verder praten met een van onze BI Specialisten?

Plan dan vrijblijvend een kennismaking in en ontdek de mogelijkheden passend bij uw organisatie.

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.