Werken bij KPI Solutions

Search
Close this search box.
Sinds de persconferentie waarin Hugo de Jonge sprak over (Corona)dashboards, zijn dashboards trending. Maar hoe optimaliseert u nu een dashboard in Power BI? We hebben enkele praktisch tips voor u op een rijtje gezet!

Wat is een Power BI Dashboard?
Een Power BI Dashboard bestaat uit één pagina (ook wel canvas genoemd). In dit dashboard wordt een verhaal vertelt aan de hand van visualisaties. Gezien het maar één pagina betreft, bevat een goed ontworpen dashboard enkel de belangrijkste punten. Het dashboard wordt opgebouwd vanuit een Power BI Rapportage. De visualisaties welke weergeven worden in het dashboard worden tegels genoemd. Deze dashboards kunnen ontwikkeld worden in Power BI-Service, niet in Power BI Desktop.

powerbi-dashboard-kpisolutions

1.  Het dashboard in onze auto
Het meest gebruikte dashboard ter wereld is misschien wel het dashboard in onze auto’s. Het is een voorbeeld van een effectief en efficiënt dashboard. Waarom? Het dashboard in onze auto’s is namelijk onwijs overzichtelijk en duidelijk; zolang er geen rood lampje gaat branden rijden we rustig door. In de tussentijd houden we met een schuin oog de metertjes op het dashboard in de gaten en sturen we bij waar nodig. Dat is wat we willen, toch?

dashboard-kpisolutions-powerbi-auto

2. Wie is uw doelgroep?
Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een dashboard rekening te houden met de eindgebruikers van het dashboard. Wat zijn de belangrijkste metrische gegevens op basis waarvan uw doelgroep beslissingen neemt? Welke informatie heeft uw doelgroep nodig om actie te ondernemen? Ga met de doelgroep in gesprek, en ontdek wat ze nodig hebben.

3. Vertel uw verhaal in één scherm
Dashboards zijn bedoeld om de belangrijkste informatie in één oogopslag te kunnen zien. Daarom is het belangrijk om alle informatie die u wilt laten zien op één enkel scherm weer te geven. Op deze manier voorkomt u schuif-, en scrollbalken in het dashboard, waardoor uw dashboard een stuk gebruiksvriendelijker wordt.

4. Speel met het formaat van tegels
Bepaalde gegevens op het dashboard moeten direct de aandacht trekken van de gebruiker. Om dit te bewerkstelligen, kunt u tegels visueel extra benadrukken door te spelen met grootte. De grootste tegel trekt nu eenmaal als eerste de aandacht. Dit kan prima met grafieken, maar bijvoorbeeld ook met target- vs. realisatiecijfers. Door de tegels met cijfers bovenaan in het dashboard te plaatsen, en deze te vergroten zullen ze er direct uitspringen. Uiteraard werkt dit ook andersom. Door aanvullende informatie wat te verkleinen, zal dit automatisch ook minder aandacht trekken. 

5. Optimaliseer uw dashboard voor gebruik op ieder device
Power BI-Service biedt de mogelijkheid om uw dashboard op ieder moment van de dag, via ieder device te bekijken. Het is dan ook zonde om het dashboard niet te optimaliseren voor mobiel gebruik. U kunt uw dashboard eenvoudig optimaliseren, door in Power BI-Service te switchen tussen het canvas, of mobiele weergave.

kpi-solutions-nijmegen-business-intelligence

Goed om te onthouden is dat een dashboard een overzicht is. Het dashboard is gebaseerd op onderliggende rapportages, welke de details bevatten. Het dashboard moet gebruikers dus aanzetten tot actie om de details in de rapportage te bekijken. 

Heeft u hulp nodig bij het ontwikkelen van dashboards of rapportages? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recent Posts

Volg ons

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Filter op categorie

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Opstarten

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de de koppeling op te starten. 

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Plan vrijblijvend een kennismaking​

Wij ondersteunen en begeleiden organisaties bij strategische besluitvorming door datagedreven te werken

Vrijblijvend

We denken vrijblijvend met je mee om te inventariseren welk vraagstuk je hebt binnen jouw organisatie.

Kies zelf een datum en tijd

Om het makkelijker te maken, kun je zelf een meeting in onze agenda plannen.

Organisatie centraal

De kennismaking wordt volledig toegespitst op jouw organisatie en vraagstuk. Zo kunnen we achterhalen welke behoefte er is.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten.

Gratis proefperiode aanvragen

Een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefperiode op te starten. 

Start direct uw gratis proefperiode

  • Vrijblijvend proberen;
  • De proefperiode loopt automatisch af;
  • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
  • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
  • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.

Power BI oplossingen voor Exact Online

Snel aan de slag met Power BI. Download direct uw whitepaper.