Wat is het verschil tussen Power BI online en Power BI Desktop?

Microsoft Power BI Online én Power BI Desktop

Microsoft Power BI bestaat uit verschillende onderdelen. Zo bestaat Microsoft Power BI Desktop én Microsoft Power BI Online. Maar wat is het verschil tussen deze twee onderdelen? En belangrijker nog: wanneer gebruikt u welk onderdeel? In dit blog nemen we beide onderdelen onder de loep, en vertellen we u de mogelijkheden en toepassingen per onderdeel. 

Microsoft Power BI

Om het geheugen op te frissen lichten we kort toe wat Microsoft Power BI is, kan en doet. Microsoft Power BI is namelijk een Business Intelligence tool welke binnen de gehele organisatie ingezet kan worden. Power BI is een oplossing voor bedrijfsanalyse, waarmee data kan worden gevisualiseerd en inzichten binnen de organisatie gedeeld kunnen worden. Er kunnen meerdere databronnen met elkaar gekoppeld worden in één rapportage, waardoor inzichten ontstaan die eerder nooit zichtbaar waren. Hierdoor kan de data tot leven worden gebracht, waardoor deze leidinggevend kan zijn binnen de bedrijfsvoering. 

Microsoft Power BI Desktop

Microsoft Power BI Desktop, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een applicatie die lokaal geïnstalleerd kan worden op uw desktop. (Let op, dit kan alleen op Windows desktop). Door middel van Power BI Desktop worden Power BI rapportages ontworpen. U kunt Power BI Desktop dan ook zien als de tekentafel waarbij u start met een leeg canvas.

In Power BI Desktop kunt u dus starten met het ontwikkelen van uw rapportage(s). Hierbij kunt u starten met koppelen van uw databron(nen), het modelleren van uw data, het bouwen van een datamodel, het maken van berekeningen en uiteindelijk het maken van visualisaties.

Nadat de rapportage volledig opgebouwd is, kunt u deze rapportage gaan publiceren naar de online omgeving van Power BI, namelijk Power BI Online. Hierna kunt u de rapportage gaan delen met collega’s of zelf analyseren.

Kort samengevat:

 • Power BI Desktop wordt gebruikt voor het ontwikkelen van rapportages;
 • Power BI Desktop wordt lokaal geïnstalleerd op uw eigen Windows desktop;
 • In Power BI Desktop kunt u databronnen koppelen, data modelleren, een datamodel opbouwen en visualisaties maken. 
microsoft-power-bi-desktop-of-power-bi-online
Microsoft Power BI Online

Power BI Online, ook wel Power BI Service genoemd, is het SaaS onderdeel van Power BI. In de online omgeving van Power BI kunt u op ieder moment van de dag uw rapportage(s) en dashboard(s) raadplegen. Zo weet u altijd precies wat er speelt binnen uw bedrijf. Wanneer een rapportage in Power BI Desktop gereed is, kan deze gepubliceerd worden naar de online omgeving van Power BI. Hier kan de rapportage geanalyseerd worden, kunnen er op basis van de rapportage dashboards gemaakt worden én kan de rapportage gedeeld worden met collega’s of kunt u deze bijvoorbeeld als PDF printen of integreren in een presentatie of website. Daarnaast kan de verversing van de rapportage ingesteld worden, zodat u op ieder moment van de dag naar de meest actuele cijfers kijkt.

Naast het raadplegen van uw rapportage(s) en dashboard(s) kunt u in de online omgeving van Power BI ook kleine aanpassingen verrichten in uw rapportage, denk hierbij bijvoorbeeld aan visuele aanpassingen, of kleine rapportages ontwikkelen.­ Hierbij moet u wel rekening houden dat u enkel aanpassingen kunt maken op basis van bestaande data uit de gepubliceerde gegevenssets. Het is niet mogelijk om volledig nieuwe databronnen te koppelen en te integreren binnen een bestaand datamodel.

Kort samengevat:

 • Power BI Online kan gebruikt worden voor het analyseren van rapportages;
 • Power BI Online kan gebruikt worden om rapportages te delen met collega’s, rapportages te printen of te integreren in een presentatie of website;
 • U kunt kleine aanpassingen verrichten op basis van bestaande gegevenssets;
 • U kunt de verversing instellen, zodat u op ieder moment naar de meest actuele cijfers kijkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Microsoft Power BI voor uw organisatie? Plan vrijblijvend een kennismaking in met een van onze BI specialisten, en ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie. 

Over KPI Solutions

Bedrijven op voorsprong brengen door het toepassen van slimme (Microsoft)technologie. Ons doel is om data te transformeren naar bruikbare informatie die de gehele organisatie kan gebruiken en verder kan helpen

Recente blogs

Volg ons

Whitepapers

Blogger

Mabel van Altena. Werkzaam als Marketeer binnen KPI Solutions.

marketeer-kpisolutions

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Business Intelligence?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

De nieuwste blogs automatisch in uw inbox ontvangen?

Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief, en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in uw inbox! 

inschrijven-nieuwsbrief

ARE YOU IN?

Als eerste op de hoogte zijn van de laatste tips, tricks en nieuws rondom BI? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Start direct uw gratis proefperiode

 • Vrijblijvend proberen;
 • De proefperiode loopt automatisch af;
 • U ontvangt direct instructies voor het opstarten;
 • Begeleiding door onze BI specialisten bij het gebruik;
 • Dagelijks support beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Ontdek de mogelijkheden en ga direct zelf aan de slag. Download direct uw whitepaper.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie?

Plan dan een gratis demo in met één van onze Business Intelligence specialisten. Zij nemen u in circa 30 minuten mee door onze rapportages en laten u vrijblijvend kennis maken met de mogelijkheden van Business Intelligence en Power BI in het bijzonder.